Zupa z kapusty to jedna ze smaczniejszych propozycji na obiad. Kapuśniak gotuje się na żeberkach, golonce lub boczku. Można też przygotować go w wersji wegetariańskiej. Do jego zrobienia wykorzystuje się kapustę młodą lub kiszoną. Wykorzystanie drugiego składnika sprawia, że zupa jest kwaskowata i wyrazista w smaku. Oprócz kapusty, dobrze jest do kapuśniaku dodać także inne warzywa, w tym ziemniaki, marchewkę, pomidora lub pora. Dzięki temu zupa będzie bardziej sycąca i bogatsza w cenne składniki odżywcze.
Zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób jest również wyśmienitym dodatkiem do zup. Pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli kubki smakowe całej rodziny jest zupa jarzynowa z młodych warzyw (włoszczyzna, bób, młode ziemniaki, fasolka) z mielonym mięsem z indyka. Inną propozycją dania z bobu będzie zupa krem z bobu w połączeniu z porami i ziemniakami. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem ma bardzo kremową konsystencję. Przygotowuje się ją na bazie startych na tarce warzyw, ogórków kiszonych i ryżu typu basmati. Do zupy można dodać również suszony lubczyk, liść laurowy, pieprz oraz sól. Przyrządzając ogórkową, najpierw należy zagotować ziemniaki, potem wsypać ryżu i na koniec wrzucić resztę warzyw (ogórków, pietruszki, marchewki). Zupę do smaku można zabielić śmietaną kremówką i posypać koperkiem.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Zupa z kiszonej kapusty jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy kiszonkę zagotować w bulionie a następnie dodać inne warzywa. Co więcej – w prosty sposób można regulować stopień kwaśności zupy. Jak? Otóż kapustę można dodać razem sokiem, odsączyć ją lub zwyczajnie opłukać. Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepiej smakuje przygotowany na żeberkach, choć można także sięgnąć po wędzony boczek. Jeśli zupa z kiszonej kapusty ma być jedynym daniem obiadowym, warto do niej dodać ziemniaki. W ten sposób zaspokoi głód nawet największego łakomczucha!

Kwaśnica

Kwaśnica

Kwaśnica góralska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup regionalnych w Polsce. Jej charakterystyczny kwaśny smak, od którego wzięła się nazwa, znają Polacy mieszkający w każdym zakątku kraju. Tradycyjna kwaśnica po góralsku składa się wyłącznie z kiszonej kapusty (razem z jej sokiem!) i mięsa (najczęściej boczku lub żeberek). W tej wersji zupy z kapusty nie znajdziemy innych warzyw. Kwaśnica serwowana jest z pieczywem lub ziemniakami, które mają nieco równoważyć smak dania.

Zupa z kapusty

Zupa z kapusty

Zupa z kapusty może mieć różne oblicza. Kapuśniak, kwaśnica lub zupa jarzynowa z kapusty pekińskiej – opcji jest wiele. Wszystko zależy od tego, co mamy pod ręką. Zupę można przygotować z młodej, białej, pekińskiej, włoskiej lub czerwonej kapusty. Każda wersja smakuje znakomicie. Warto składniki dobrać do indywidualnych preferencji smakowych. Osoby, które wolą coś kwaśniejszego, powinny zdecydować się na zupę z kapusty kiszonej. Ci, którzy preferują łagodne smaki – mogą wybrać większość świeżych kapust i połączyć je z innymi warzywami.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Do przygotowania zupy potrzebny jest krem z brokułów, czosnek, serek topiony, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz ziemniaki. Można dodać również groszek ptysiowy lub grzanki, które wzbogacą smak potrawy. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym idealnie sprawdza się jako pierwsze danie obiadowe.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser feta. Danie można podawać z prażonym sezamem i pełnoziarnistym pieczywem. Zupy kremy świetnie sprawdzają się jako obiadki dla dzieci. Są bardzo sycące, a jednocześnie subtelne w smaku.

Znaleźliśmy 479 przepisów w kategorii Kapuśniak

Zupa kapuściana Pyzy

Zupa kapuściana Pyzy

Pyza Pyza
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapuśniak Imre z puszty

Kapuśniak Imre z puszty

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapuśniak mazurski

Kapuśniak mazurski

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Młody kapuśniaczek

Młody kapuśniaczek

Persik Persik
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą

Pyza Pyza
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapuśniak

Kapuśniak

Galeo Galeo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: