Kokosanki, czyli ciasteczka kokosowe lub kokoski, można zrobić na kilka sposobów, ale do każdego z nich będzie potrzebna duża ilość wiórków kokosowych. Tradycyjne ciastka wykonuje się tylko z 3 składników. Białka jajek ubija się na sztywną pianę, dodaje cukier oraz wiórki kokosowe. Na blaszce do pieczenia, małą łyżką, wykłada się masę, formując z niej ciasteczka. Deser z białek piecze się w piekarniku, aż ciastka się lekko zarumienią. Upieczone bezy kokosowe odstawia się do ostygnięcia. Do wykonania kokosowego deseru można wykorzystać też biszkopt. Jajka, cukier, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia miksuje się dokładnie ze sobą. Powstałe ciasto piecze się w piekarniku. Upieczony i ostudzony biszkopt kroi się na równe kwadraty, które następnie moczy się w polewie czekoladowej z masła, mleka i kakao. Zanim czekolada na cieście ostygnie, posypuje się ją wiórkami kokosowymi. Do wykonania polewy można też użyć gotowej czekolady deserowej rozpuszczonej w rondlu z masłem i mlekiem. Ciastka są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty lub sycącą przekąską w ciągu dnia.
Kokosanki z białek
Kokosanki zrobione z samych białek to kruche i delikatne ciasteczka, idealne do kawy lub herbaty. Do ubitej na sztywno piany dodaje się cukier, a na koniec wiórki kokosowe. Masę najlepiej rozkładać na blaszce do pieczenia, małą łyżeczką, formując jednocześnie okrągłe ciasteczka. Wylewając białkowe ciasto, dobrze jest zachować odstępy, aby kokosanki nie skleiły się ze sobą. Ciastka kokosowe piecze się w piekarniku, aż się zarumienią. Do ciasta można dodać cukier waniliowy, wtedy deser będzie miał bardziej wyrazisty aromat.
Kokosanki w czekoladzie
Kokosanki w czekoladzie to mięciutkie ciastka zrobione z biszkoptu, oblane polewą i otoczone wiórkami kokosowymi. Tradycyjne ciasto wykonuje się mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru i oleju. Wymieszaną masę wylewa się do formy i piecze w piekarniku, aż biszkopt się zarumieni. Ostudzone ciasto biszkoptowe kroi się na równe części, najlepiej w kwadraty, a potem moczy w słodkiej polewie i obtacza wiórkami. Polewę można zrobić z kakao, mlekiem, masłem i cukrem lub rozpuścić ulubioną czekoladą gorzką albo mleczną.
Kokosanki bezglutenowe
Bezglutenowe ciasteczka robi się na bazie oleju kokosowego, mąki kukurydzianej, brązowego cukru i odrobiny ciepłej wody. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę i dodaje wiórki kokosowe (w sklepach są dostępne w wersji bezglutenowej). Rękami formuje się małe kulki i rozkłada na blaszce, posmarowanej odrobiną oleju. Kokosowe ciasteczka bezglutenowe piecze się w piekarniku do momentu, aż się zarumienią. Do przepisu można użyć też mąki jaglanej, sojowej, ryżowej, gryczanej, migdałowej lub z ciecierzycy.
Dietetyczne kokosanki
Dietetyczne kokosanki to pożywna i lekka przekąska, gdy ma się ochotę na „coś słodkiego”, ale bez zawartości cukru. Ciasteczka w wersji light przygotowuje się z mąki, np. orkiszowej, wiórków kokosowych, mleka i odrobiny słodziku. Składniki miesza się ze sobą na gładką masę i rozkłada na blaszce w równych odstępach. Kokosanki bez cukru piecze się w piekarniku, aż się delikatnie zarumienią. Kokosanki można też zrobić z kaszy jaglanej. Ciasto przygotowuje się z oleju kokosowego, ugotowanej kaszy, daktyli i migdałów zmiksowanych ze sobą. Upieczone ciastka są chrupiące i delikatne.