Kuchnia turecka należy do najpopularniejszych i najsmaczniejszych na świecie dzięki rozpowszechnionym kebabom. Podstawę większości potraw stanowi oliwa, ponieważ w Turcji uprawia się aż 86 odmian oliwek. Złocistego płynu dodaje się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań. Najbardziej lubianym warzywem jest bakłażan, który dopełnia aromatyczne gulasze, sałatki oraz kebaby. Można go udusić, ugotować, przysmażyć, a nawet podać w postaci puree.

Turcy mają wyjątkowy stosunek do mięs ze względu na tradycję oraz zakazy religijne. Nie wolno im spożywać wieprzowiny i krwi zwierzęcej. Poza tym, celebrują każdy posiłek, a pośpiech podczas jedzenia jest niewskazany.

Podstawowym daniem jest wspomniany döner kebab, czyli mięso (baranina, jagnięcina, wołowina) przyrządzane na obrotowym rożnie, serwowane w picie z sosami i surówkami ze świeżych warzyw. Popularne są również mięsne pulpeciki podawane z pitą i jarzynami, czyli köfte. Specyficzną odmianą kebaba jest paltican kebab (kebab z bakłażanem), natomiast köfte - islim köfte (połączenie pulpecika i bakłażana).

Popularnymi zupami są: mantarli kabak çorbasi - zupa z cukinii i pieczarek, zupa z kukurydzy nazywana misir çorbasi, a także z selera – kereviz çorbasi. Jeżeli mówimy o daniach głównych popularnością cieszą się kotleciki z dodatkami - körili köftr, kebab bakłażanowy - isilim kebabi czy faszerowany kurczak o nazwie ispanakli tavuk sarma.

Tureckie desery są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Przede wszystkim znane są na całym świecie. Do grona przepysznych łakoci należą chałwy, owoce kandyzowane, baklava, kadayifi, lokum zwane również rachatłukum czy ayran.

W tradycyjnej kuchni tureckiej odnaleźć można również różne rodzaje pieczywa: pitę (okrągły, pszenny placek, który w czasie pieczenia pęcznieje, dzięki czemu można włożyć do środka farsz) oraz ekmeki (chlebki wyrabiane z mąki pszennej o kwaskowatym smaku).

W tureckim domu na śniadanie podaje się chleb, oliwki, owczy ser, pomidory, mercimek aorobasi (zupa z soczewicy z dużą ilością chleba). Zanim Turcy zjedzą posiłek, dostają meze – tak zwane przystawki podawane do alkoholu.

Narodowym napojem jest raki, wódka anyżowa o przyjemnym smaku lukrecji. Podawana schłodzona i z dodatkiem mleka przybiera mleczną barwę. Turcy piją również bardzo słodką herbatę serwowaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów.


Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska

W kuchni bułgarskiej spotykają się smaki z krajów bałkańskich i bliskowschodnich. Musaka, bakława, djuvec i rakija serwują wszystkie tamtejsze knajpy. Warto jednak spróbować dań mniej typowych dla rejonu Morza Czarnego, a dużo silniej związanych z samą Bułgarią: szopskiej sałatki, gołąbków sarmi, chłodnika tarator oraz mięsnych paluszków kebapcze. Nieodłącznymi ich składnikami są słony ser szopski, kwaśny jogurt i duże ilości soczystej wieprzowiny. Najlepiej smakują z bułgarskim winem.

Chleb turecki

Chleb turecki

Chleb turecki to bardzo aromatyczne pieczywo z krajów muzułmańskich. Tradycyjnie je się go w czasie ramadanu. Do jego przygotowania potrzebne są: suszone drożdże, oliwa z oliwek, mąka pszenna i sól. Pieczywo często posypuje się też sezamem lub papryką chilli. Chleb idealnie pasuje do grillowanych mięs. Świetnym pomysłem jest kebab w cieście tureckim. Pieczywo tureckie łatwo się wyrabia i bezproblemowo smaży. Wybornie też smakuje na słodko, jako chleb turecki z rodzynkami.

Shoarma

Shoarma

Shoarma, inaczej szawarama lub szwarama, to mięsna potrawa z bliskowschodnim rodowodem. Nazwa ta używana jest obecnie głównie przez osoby mówiące po arabsku. W innych częściach świata przyjęło się tureckie określenie doner kebab lub greckie: gyros. Shorama jest daniem, którego bazą są skrawki mięsa, głównie baraniny, ale też drobiu. Nabija się je płatami na pionowy rożen. Cała konstrukcja obraca się koło rozgrzanych palników, co powoduje, że mięso jest opieczone w oryginalny sposób. Tnie się je w cienkie paski, po skosie i podaje w bułce, np. typu pita, z dodatkiem warzyw i sosów.

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

W kuchni gruzińskiej dominują mięsa przyrządzane na grillu i dania warzywne z piekarnika, zapiekane z serem i posypane aromatyczną kolendrą. Najbardziej znane są tamtejsze placki chaczapuri z serem i nadziewane pierożki chinkali. W wielu potrawach występują fasola, orzechy, papryka, bakłażan i ziemniaki. Jada się tłusto, ale bardzo smacznie. Biesiadę przy stole kończy najczęściej toast dobrym winem albo gruzińską wódką chacha.

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka, czyli kuchnia śródziemnomorska, charakteryzuje się potrawami z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, pomidorów, oliwek, cebuli oraz świeżych ziół, np. bazylii lub oregano. Musaka grecka to jedna z tradycyjnych potraw przyrządzanych w Grecji. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa, pomidorów i bakłażana, zapiekana w sosie beszamelowym. Tradycyjną sałatkę grecką z serem fetą robi się ze świeżych warzyw, oliwy z oliwek oraz sosu winegret. Typowe danie greckie to np. saganaki, czyli owczy ser smażony w panierce i podawany z limonką.

Kebab

Kebab

Kebab pochodzi z kuchni arabskiej i podawany jest w bułce, picie, tortilli oraz jako danie kebab z frytkami i sosami. Mięso na kebab – baraninę, kurczaka lub cielęcinę - piecze się na pionowym rożnie i odkrawa skrawki ostrym nożem. Można przyrządzić z niego sałatkę kebab z sałatą, pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą, serem feta i sosem czosnkowym. Wegetariański kebab, zwany inaczej falafelem, robi się ze smażonych kotlecików z ciecierzycy bądź bobu z czosnkiem, pietruszką, kolendrą i kuminem.

Kawa po turecku

Kawa po turecku

Kawa po turecku to nazwa sposobu przygotowywania tego napoju. Miedziany tygielek to niezbędne akcesorium do jego wykonania. Parzenie kawy po turecku to pewnego rodzaju rytuał, w trakcie którego powstaje bardzo esencjonalny i słodki płyn, na którego powierzchni zbiera się apetyczna pianka. Do kawy po turecku nie można dodawać mleka ani śmietanki. Ze smakowych urozmaiceń dopuszczalny jest jedynie kardamon i cynamon. Ważne są proporcje: 1 łyżeczka kawy na 150 ml wody,1 łyżeczka cukru na 300 ml kawy.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia turecka

Znaleźliśmy 113 przepisów w kategorii Kuchnia turecka

Antep Leczo

Antep Leczo

NikolAnita NikolAnita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Firinda patatez

Firinda patatez

fabkajafab fabkajafab
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Snigulki

Snigulki

fabkajafab fabkajafab
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pilaw Istambuł

Pilaw Istambuł

misia13 misia13
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto tureckie

Ciasto tureckie

misia53 misia53
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Turecki kebab

Turecki kebab

Mystic Mystic
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Baklava

Baklava

Creator Creator
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Shoarma

Shoarma

Babcia Halinka Babcia Halinka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: