Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Racuchy

Racuchy

Beata1835 Beata1835

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy pauli

Pyzy pauli

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki z USA

Naleśniki z USA

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet grzybek

Omlet grzybek

Ziziunka18 Ziziunka18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

krokiety Mariel

krokiety Mariel

mariel78 mariel78

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z mięsem,

Pierogi z mięsem,

ZośkaB ZośkaB

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: