Ciasto z makiem kojarzy się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by jego cudownym smakiem cieszyć się również podczas innych okazji. Szczególnie, że rodzajów ciast, w których mak gra główną rolę jest mnóstwo. Można je przygotowywać na spodzie biszkoptowym, kruchym, sypanym, francuskim, itp. Do najpopularniejszych należą makowce wielkanocne i bożonarodzeniowe na kruchym spodzie i bez spodu, rolady makowe, torty makowe oraz przepyszne ciasto z rodzaju 2 w 1, czyli seromakowiec. 
 
Makowce można przyrządzać z dostępnej w sklepach gotowej masy w puszkach. Bardziej czasochłonnym, ale z pewnością wartym włożonego wysiłku wariantem, jest samodzielne przygotowanie masy makowej. W tym celu trzeba sparzyć i kilkakrotnie zmielić mak (im więcej razy, tym lepiej). Usmażyć w rondelku bakalie z masłem, miodem i odrobiną mleka. Po kilku minutach dodaje się również mak i wszystko podgrzewa do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Końcowym etapem tworzenia wyśmienitej domowej masy makowej jest połączenie jej z drożdżowym rozczynem, żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek. W zależności od preferencji do masy makowej można wlać kieliszek rumu lub koniaku

 

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Przed przygotowaniem makowca japońskiego masę makową miesza się z smażonymi jabłkami. Najlepsze do tego są lekko kwaskowate odmiany tych owoców, np. szara reneta lub antonówka. Można je zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podczas smażenia warto dodać do nich cynamon, goździki, miód i na sam koniec bakalie. Japoński makowiec warto przygotować dzień wcześniej. Po nocy spędzonej w lodówce będzie smakował wyśmienicie.

Seromakowiec

Seromakowiec

Można go przygotować w wersji kruchej, biszkoptowej albo w formie dwukolorowego przekładańca ze spodem lub bez. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku masy serowej i makowej. Najlepszy sernik to taki, w którym ser jest aksamitny i puszysty. Dlatego warto zmielić go kilkukrotnie lub zaopatrzyć się w gotowy ser do sernika z wiaderka. Makosernik wyśmienicie smakuje z dużą ilością bakalii i aromatem pomarańczowym, który orzeźwia orzechowe nuty. Dla osób będących na diecie bezglutenowej sernik z makiem bez spodu jest doskonałym pomysłem na słodką przekąskę.

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami rewelacyjnie pasuje do makowej, bakaliowej masy. Sekretem udanego i bardzo puszystego biszkoptu jest ubita na sztywno piana z białek i delikatne łączenie jej z pozostałymi składnikami. Przesianie mąki to również kluczowy element pieczenia biszkoptów.

Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka.

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Roladę makową najczęściej oblewa się lukrem i posypuje kandyzowanymi owocami. Do dekoracji można też wykorzystać rozpuszczoną czekoladę (białą lub czarną) lub jedynie oprószyć wypiek cukrem pudrem. Strucla makowa w wersji tradycyjnej przygotowywana jest z ciasta drożdżowego. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny.

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa z puszki kupiona w sklepie jest bezpośrednio przeznaczona do użycia. Można nią smarować spody ciast oraz wafle. Masę kajmakową w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu ze śmietanki kremówki 30% oraz cukru. Oba składniki zagotowuje się w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Całość gotuje się na małym ogniu do zgęstnienia i zmiany koloru masy na słomkową. Masę kajmakową stosuje się jako polewę do serników, wówczas posypuje się ją płatkami migdałów. Inną propozycją na jej wykorzystanie jest zrobienie babeczek z masą kajmakową i dodatkiem orzechów włoskich i czekolady.

Znaleźliśmy 684 przepisów w kategorii Makowiec

Seromak łaciaty

Seromak łaciaty

zbysiowa zbysiowa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec japoński

Makowiec japoński

joana30 joana30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec piaskowy

Makowiec piaskowy

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec z bakaliami

Makowiec z bakaliami

anemon anemon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: