Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Filety z królika

Filety z królika

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Medalion cielęcy

Medalion cielęcy

Amberr8 Amberr8
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z kurczaka

Zupa z kurczaka

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow

Strogonow

Anusia Anusia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet Bahusa

Pasztet Bahusa

Bahus Bahus
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: