Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Cordon Blue

Cordon Blue

jarek-energy jarek-energy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klopsy

Klopsy

cremebrule cremebrule

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lasagna

Lasagna

magdalennab magdalennab
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki

lena lena
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pietrowe schabowe

Pietrowe schabowe

monia monia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Potrawka z cielęciny

Potrawka z cielęciny

Lech Lech
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Caldo verde

Caldo verde

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: