Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami

Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami

Roladę szpinakową bez pieczenia najczęściej podaje się z wędzonym łososiem, kawałkami kurczaka lub szynką. Smak szpinaku można urozmaicić dodając do rolady suszone pomidory. Po upieczeniu szpinakowych naleśników przygotowuje się farsz z sera fety, suszonych pomidorów oraz pieprzu. Naleśniki smaruje się pastą pomidorową i zawija w rulony, a następnie kroi na mniejsze kawałki. Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami to doskonała przystawka na urodziny, imieniny i inne przyjęcia okolicznościowe.

Rolada szpinakowa z kurczakiem

Rolada szpinakowa z kurczakiem

Rolada szpinakowa z kurczakiem podawana na zimno to pomysł na przystawkę, np. na przyjęcie imieninowe, urodziny lub święta. Szpinak, mrożony lub świeży, smaży się na patelni z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Do farszu, dodaje się żółtko jajka, białko ubite na piane oraz mąkę. Wymieszane składniki wykłada się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapieka w piekarniku, aż ciasto zarumieni się. Upieczony placek smaruje się serem ricottą i układa na nim cienko pokrojone plastry wędzonego kurczaka, całość zwija w roladę i przechowuje w lodówce.

Rolada szpinakowa z szynką

Rolada szpinakowa z szynką

Rolada szpinakowa z szynką parmeńską może być podana z suszonymi pomidorami i serem śmietankowym do smarowania kanapek wymieszanym z jogurtem. Ciasto na roladę przygotowuje się ze szpinaku, czosnku, masła, jajek i gałki muszkatołowej. Masę szpinakową zapieka się w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ser miesza się z jogurtem naturalnym i drobno pokrojonymi pomidorami. Na ostudzonym cieście kładzie się plastry szynki, smaruje je masą serową i zawija w rulony. Roladę najlepiej przechowywać w lodówce, a przed podaniem pokroić na grube plastry.

Rolada szpinakowa z serem

Rolada szpinakowa z serem

Roladę szpinakową można przygotować, dodając do jej środka wędzonego łososia i śmietankowy serek do kanapek. Szpinak smaży się na patelni z dodatkiem masła oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Do masy dodaje się ubite białka jajek, żółtka, mąkę i całość doprawia solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wykłada się folią, wylewa na nią ciasto szpinakowe i piecze w piekarniku. Ostudzony placek smaruje się serem i układa na nim cienkie plastry wędzonego łososia. Ciasto zwija się w roladę i przechowuje w lodówce w folii aluminiowej.

Roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe ze szpinakiem przygotowywane są z rozbitego mięsa schabowego, które zwija się w ruloniki i przypina wykałaczkami. Roladki można smażyć, zapiec lub udusić. Do farszu, którego podstawę stanowi mrożony lub świeży szpinak, warto dodać ser feta, mozzarellę, serek topiony, ser żółty bądź suszone pomidory. Roladki serwuje się z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Można przygotować również sos śmietanowy.

Roladki z indyka

Roladki z indyka

Roladki z indyka to delikatne mięso, które doskonale nadaje się na obiad dla całej rodziny. Indyk to najchudsze z dostępnych mięs, więc dobrze pasuje do dietetycznych posiłków. Dobrym pomysłem na danie główne są roladki z indyka z suszonymi pomidorami. Potrawę przygotowuje się w niecałą godzinę. Roladki z indyka z warzywami są nie tylko sycące, ale też bardzo zdrowe. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak selen i cynk.

Znaleźliśmy 338 przepisów w kategorii Roladki schabowe

roladki ze schabu

roladki ze schabu

gruchalke gruchalke

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: