Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Makowy deser

Makowy deser

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stojące choinki

Stojące choinki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nadziewana kaczka

Nadziewana kaczka

Gosia123 Gosia123
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świąteczna tarta

Świąteczna tarta

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos małopolski

Bigos małopolski

justynkam justynkam

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety 6

Krokiety 6

klaudia 826 klaudia 826

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka na dwa sposoby

Jajka na dwa sposoby

bietka bietka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śmieszne jajka :)

Śmieszne jajka :)

Agata88 Agata88

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzan 7

Chrzan 7

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

rekdaaa rekdaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie na słodko

Śledzie na słodko

Alis17 Alis17
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka nadziewane

Jajka nadziewane

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rurki  2

Rurki 2

stokrotka153 stokrotka153

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: