Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Karp smażony

Karp smażony

blagro1 blagro1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po Żydowsku

Karp po Żydowsku

adam15001 adam15001

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Halina07 Halina07
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

karp po żydowsku

karp po żydowsku

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po parysku

Karp po parysku

misiol misiol

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po grecku 2

Karp po grecku 2

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po grecku

Karp po grecku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po grecku

Karp po grecku

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp panierowany

Karp panierowany

pioge7 pioge7
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp na biało

Karp na biało

madzialena19 madzialena19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpik w galarecie

Karpik w galarecie

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpik w galarecie

Karpik w galarecie

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp faszerowany

Karp faszerowany

Natala1210 Natala1210

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp doskonały z Przyborowa

Karp doskonały z Przyborowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpatka

Karpatka

Agusia74 Agusia74
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpatka

Karpatka

klaudia 826 klaudia 826
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: