Zupa rybna to doskonały pomysł na pożywny i zdrowy posiłek. Jednak by efekt końcowy był satysfakcjonujący,
należy wiedzieć jak ją przygotować. Przed przystąpieniem do gotowania warto dowiedzieć się, jakie dodatki idealnie będą komponowały się z wybranymi przez nas gatunkami ryb.
Nie ma żadnych ograniczeń w kwestii
wyboru gatunku ryb - z powodzeniem można mieszać mięso ryb morskich i śródlądowych. Bardzo często stosuje się również
owoce morza o charakterystycznym smaku, takie jak małże lub krewetki. Jeśli nie na gatunek, na co więc należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze ryb do zupy? Na ich świeżość!
Podstawą zupy rybnej jest
wywar, zazwyczaj gotowany na
„odpadkach” - głowach i kręgosłupach. Dzięki ościom staje się on wyjątkowo aromatyczny! To właśnie dzięki nim
zupa rybna posiada intensywny i jedyny w swoim rodzaju zapach.
Można przygotować
zupę w wersji mniej czasochłonnej - wykorzystując wywar jarzynowy, do którego na końcu dodaje się rybie mięso. Warto mieć jednak na uwadze, że przygotowana w ten sposób zupa będzie mniej esencjonalna.
Zupa rybna występuje w
wielu kuchniach świata - hiszpańskiej i katalońskiej, rosyjskiej, japońskiej, węgierskiej czy tajskiej. W Polsce zupa rybna to jedno z dań podawanych podczas
tradycyjnej kolacji wigilijnej.
Jeśli dotychczas nie odważyliście się ugotować zupy rybnej ze względu na obawy, czy poradzicie sobie należycie z tym zadaniem -
czas się przełamać! Wśród naszych przepisów z pewnością znajdziecie odpowiedni do Waszych preferencji smakowych, a
zupa rybna zacznie gościć na Waszych stołach zdecydowanie częściej! Zapraszamy!