Trochę teorii
Rzodkiewka uprawiana jest w wielu regionach świata. Już 2 tysiące lat temu czerwoną rzodkiewkę uprawiano w Egipcie. Warzywo to jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Pozyskuje się z niej miód. Ciekawostką jest, że rzodkiewka była warzywem, które jako jedno z pierwszych zabrano z Europy do Ameryki.
Skąd pochodzi rzodkiewka nie wiadomo. Jedni uważają, że z terenów basenu Morza Śródziemnego, inni twierdzą, że jej ojczyzną był Daleki Wschód. W dawnych czasach już Grecy i Rzymianie doceniali jej smak i właściwości.
Właściwości rzodkiewki
Dostępnych jest wiele odmian tego warzywa, które różnią się między sobą smakiem, kolorem, a nawet kształtem. Wyróżniamy kolory białe, różowe, fioletowe i dobrze nam znane czerwone. Co do kształtu to kula, walec i stożek (najczęściej spotykamy się z rzodkiewką koloru czerwonego i w kształcie kuli).
Rzodkiewki są bardzo łatwe w uprawie. Można je spokojnie wyhodować w przydomowym ogródku lub w doniczce na balkonie. Najlepsze są późniejsze odmiany rzodkiewki.
W rzodkiewce znajduje się bardzo dużo potasu. Osoby, które cierpią na nadciśnienie powinny uwzględnić to warzywo w swoim jadłospisie. Wypadają Ci włosy albo rozdwajają się paznokcie? Jedz rzodkiewkę! Dzięki zawartych w niej związków siarki poprawi się wygląd naszych włosów oraz paznokci.
Warzywo to jest także bardzo dobrym lekiem na niestrawność oraz wszelkie dolegliwości związane ze wątrobą. Rzodkiewki zaleca się także osobom, które mają problem z apetytem. Poza tym jest to niskokaloryczne warzywo, otóż w 100 gramach znajduje się tylko 16 kalorii.
Zdjęcie: Fotolia
Jeżeli męczy Cię kaszel, rzodkiewka również pomoże. Ma działanie wykrztuśne, więc warzywo to pomoże zwalczyć tę dolegliwość. Chorujesz na astmę lub masz problemy z oskrzelami? Włącz do swojej diety rzodkiewkę, jest pomocna w tych schorzeniach. W rzodkiewce znajduje się także dość dużo potasu. Ten minerał pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.
To nie koniec drogocennych właściwości rzodkiewki. To czerwone, okrągłe warzywo jest dla naszego zdrowia niezwykle cenne. Rzodkiewka pomaga równieź zwalczyć choroby, takie jak: reumatyzm, kamienie nerkowe, artretyzm.
Najlepiej spożywać rzodkiewką na surowo, zaraz po zerwaniu. Jeżeli kupujesz rzodkiewki w sklepach lub na straganach warto zwrócić uwagę, by wybrać te, które na pewno są zdrowe. Liście nie powinny mieć żółtych plam, skórka na korzeniu powinna być gładka.
Rzodkiewkę można spożywać na kanapkach na przykład z pomidorem lub przyrządzić ją z duszonymi warzywami, takimi jak marchewka czy seler.
Warzywo to gotuje się także w wodzie, a po wyjęciu z niej przyprawia bułką tartą przygotowaną na patelni. Idealnie smakuje również rzodkiewka wkrojona do twarożku, razem ze szczypiorkiem, odrobiną przypraw oraz śmietaną lub jogurtem naturalnym. Delicje!
Rzodkiewki powinni unikać Ci, którzy chorują na wrzody żołądka oraz dwunastnicy i przy zapaleniu wątroby oraz chorobach serca i nerek.
Warzywo to jest smaczne i zdrowe. Zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z rzodkiewki!
Neblina poleca pastę twarogowo-ziołową z rzodkiewkami. Kanapki z tym dodatkiem zachęcają kolorami i wspaniałym zapachem. Pasta wygląda naprawdę apetycznie. Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu!
A może macie ochotę na zupę z młodych liści rzodkiewki? Zazwyczaj wyrzucamy te liście, jednak okazuje się, że można ugotować z nich pyszną, wiosenną zupę. Polecamy! Przepis przygotowała Babciagramolka.
Beatris przygotowała makaron z duszoną rzodkiewką.To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ucieszy każde podniebienie. Naprawdę smaczne.
Jajka faszerowane rzodkiewką to pomysł anety8185. Ta smaczna przekąska jest idealna na kolację. Z dodatkiem szczypiorku smakuje naprawdę wyśmienicie.
Zastanawiasz się nad dodatkiem do obiadu? Polecamy surówkę z rzodkiewki i śmietany. Przepis przygotowała dla Was mycha. Surówka jest prosta i smaczna, polecamy!
A może Wy macie sprawdzone przepisy na dania z rzodkiewką? Podzielcie się nimi!
Poznaj 8 ciekawostek na temat rzodkiewki >>>
Rzodkiewka uprawiana jest w wielu regionach świata. Już 2 tysiące lat temu czerwoną rzodkiewkę uprawiano w Egipcie. Warzywo to jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Pozyskuje się z niej miód. Ciekawostką jest, że rzodkiewka była warzywem, które jako jedno z pierwszych zabrano z Europy do Ameryki.
Skąd pochodzi rzodkiewka nie wiadomo. Jedni uważają, że z terenów basenu Morza Śródziemnego, inni twierdzą, że jej ojczyzną był Daleki Wschód. W dawnych czasach już Grecy i Rzymianie doceniali jej smak i właściwości.
Właściwości rzodkiewki
Dostępnych jest wiele odmian tego warzywa, które różnią się między sobą smakiem, kolorem, a nawet kształtem. Wyróżniamy kolory białe, różowe, fioletowe i dobrze nam znane czerwone. Co do kształtu to kula, walec i stożek (najczęściej spotykamy się z rzodkiewką koloru czerwonego i w kształcie kuli).
Rzodkiewki są bardzo łatwe w uprawie. Można je spokojnie wyhodować w przydomowym ogródku lub w doniczce na balkonie. Najlepsze są późniejsze odmiany rzodkiewki.
W rzodkiewce znajduje się bardzo dużo potasu. Osoby, które cierpią na nadciśnienie powinny uwzględnić to warzywo w swoim jadłospisie. Wypadają Ci włosy albo rozdwajają się paznokcie? Jedz rzodkiewkę! Dzięki zawartych w niej związków siarki poprawi się wygląd naszych włosów oraz paznokci.
Warzywo to jest także bardzo dobrym lekiem na niestrawność oraz wszelkie dolegliwości związane ze wątrobą. Rzodkiewki zaleca się także osobom, które mają problem z apetytem. Poza tym jest to niskokaloryczne warzywo, otóż w 100 gramach znajduje się tylko 16 kalorii.
Zdjęcie: Fotolia
Jeżeli męczy Cię kaszel, rzodkiewka również pomoże. Ma działanie wykrztuśne, więc warzywo to pomoże zwalczyć tę dolegliwość. Chorujesz na astmę lub masz problemy z oskrzelami? Włącz do swojej diety rzodkiewkę, jest pomocna w tych schorzeniach. W rzodkiewce znajduje się także dość dużo potasu. Ten minerał pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.
To nie koniec drogocennych właściwości rzodkiewki. To czerwone, okrągłe warzywo jest dla naszego zdrowia niezwykle cenne. Rzodkiewka pomaga równieź zwalczyć choroby, takie jak: reumatyzm, kamienie nerkowe, artretyzm.
Najlepiej spożywać rzodkiewką na surowo, zaraz po zerwaniu. Jeżeli kupujesz rzodkiewki w sklepach lub na straganach warto zwrócić uwagę, by wybrać te, które na pewno są zdrowe. Liście nie powinny mieć żółtych plam, skórka na korzeniu powinna być gładka.
Rzodkiewkę można spożywać na kanapkach na przykład z pomidorem lub przyrządzić ją z duszonymi warzywami, takimi jak marchewka czy seler.
Warzywo to gotuje się także w wodzie, a po wyjęciu z niej przyprawia bułką tartą przygotowaną na patelni. Idealnie smakuje również rzodkiewka wkrojona do twarożku, razem ze szczypiorkiem, odrobiną przypraw oraz śmietaną lub jogurtem naturalnym. Delicje!
Rzodkiewki powinni unikać Ci, którzy chorują na wrzody żołądka oraz dwunastnicy i przy zapaleniu wątroby oraz chorobach serca i nerek.
Warzywo to jest smaczne i zdrowe. Zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z rzodkiewki!
Neblina poleca pastę twarogowo-ziołową z rzodkiewkami. Kanapki z tym dodatkiem zachęcają kolorami i wspaniałym zapachem. Pasta wygląda naprawdę apetycznie. Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu!
A może macie ochotę na zupę z młodych liści rzodkiewki? Zazwyczaj wyrzucamy te liście, jednak okazuje się, że można ugotować z nich pyszną, wiosenną zupę. Polecamy! Przepis przygotowała Babciagramolka.
Beatris przygotowała makaron z duszoną rzodkiewką.To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ucieszy każde podniebienie. Naprawdę smaczne.
Jajka faszerowane rzodkiewką to pomysł anety8185. Ta smaczna przekąska jest idealna na kolację. Z dodatkiem szczypiorku smakuje naprawdę wyśmienicie.
Zastanawiasz się nad dodatkiem do obiadu? Polecamy surówkę z rzodkiewki i śmietany. Przepis przygotowała dla Was mycha. Surówka jest prosta i smaczna, polecamy!
A może Wy macie sprawdzone przepisy na dania z rzodkiewką? Podzielcie się nimi!
Poznaj 8 ciekawostek na temat rzodkiewki >>>
LauraLaura