Mięso łososia jest dosyć tłuste. Na patelnię wystarczy nalać niewielką ilość oleju.
Jak smażyć filet z łososia sauté
Filety z łososia doskonale nadają się do smażenia na patelni. Wystarczy przyprawić je:
Jak się smaży łososia w panierce
Mięso łososia pozbawione skóry i ości można także smażyć w panierce. Panierkę do ryb przyrządza się z mąki albo bułki tartej wymieszanych z jajkiem. Należy zamoczyć w niej rybę, a następnie szybko położyć mięso na patelni i usmażyć z obu stron.
Łosoś pieczony w folii
Łososia można również upiec w piekarniku. Ryba pieczona jest mniej kaloryczna niż smażona, zachowuje też więcej wartości odżywczych. Aby mięso w czasie pieczenia nie wyschło i pozostało soczyste, warto po przyprawieniu, a przed włożeniem do piekarnika, owinąć je w folię aluminiową.
Jak smażyć filet z łososia sauté
Filety z łososia doskonale nadają się do smażenia na patelni. Wystarczy przyprawić je:
- solą,
- pieprzem (do ryb szczególnie pasuje pieprz cytrynowy),
- tymiankiem,
- sokiem z cytryny.
Jak się smaży łososia w panierce
Mięso łososia pozbawione skóry i ości można także smażyć w panierce. Panierkę do ryb przyrządza się z mąki albo bułki tartej wymieszanych z jajkiem. Należy zamoczyć w niej rybę, a następnie szybko położyć mięso na patelni i usmażyć z obu stron.
Łosoś pieczony w folii
Łososia można również upiec w piekarniku. Ryba pieczona jest mniej kaloryczna niż smażona, zachowuje też więcej wartości odżywczych. Aby mięso w czasie pieczenia nie wyschło i pozostało soczyste, warto po przyprawieniu, a przed włożeniem do piekarnika, owinąć je w folię aluminiową.