Wafle ryżowe – z czym najlepiej je jeść?

Wafle ryżowe można jeść z dodatkiem białego lub żółtego sera, warzyw, szynki. Można je serwować także na słodko z kremem czekoladowym lub dżemem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wafle ryżowe – z czym najlepiej je jeść?
fot. Fotolia
Wafle ryżowe są niskokaloryczne i tanie. Dzięki temu zyskują na popularności wśród osób będących na diecie. Oprócz tego można je spotkać w wielu wariantach smakowych. Jeśli zastanawiasz się co jeść zamiast chleba – wafle ryżowe stanowią jedną z opcji, tuż obok chrupkiego pieczywa i chlebów z ziaren.

Jak powstają wafle ryżowe?


Przygotowywane są z białego lub brązowego ryżu, który się odpowiednio preparuje przy pomocy wysokiej temperatury i ciśnienia. Następnie takie rozdmuchane ziarna się ze sobą skleja, formując krążki. Oprócz ryżu do produkcji wykorzystuje się często także inne zboża, przyprawy oraz szereg substancji chemicznych, w tym barwników i aromatów.

Jak jeść wafle ryżowe?

Wafle ryżowe można spożywać bez żadnych dodatków – służą wówczas za przekąskę, nieco zdrowszą od chipsów i chrupek. Warto jednak pamiętać o rozsądnym ich spożywaniu – jedzone w nadmiarze wcale nie przyczynią się do zrzucenia wagi. Dlatego lepiej je traktować jako alternatywę dla chleba i jeść z poniższymi dodatkami:
  • Wędliny – na diecie warto wybierać te chudsze, szczególnie przygotowane z drobiu. Do wafli będą pasowały także tłustsze wędliny, takie jak salami czy pepperoni.
  • Sery – zarówno te żółte, jak i kremowe, topione czy białe. Rodzaj zależy od naszych preferencji i planowanego menu.
  • Warzywa – podobnie jak przy kanapkach z tradycyjnego chleba, warto tutaj sięgnąć po świeże warzywa. Pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryki – te i inne można śmiało położyć na waflach. Oprócz świeżych warzyw, można także sięgnąć po te konserwowe, pieczone lub duszone.
  • Jajka – ugotowane na twardo stanowią doskonały dodatek do kanapek z wafli ryżowych.
  • Pasty kanapkowe – jajeczne, twarogowe, rybne, warzywne. Każde stanowią znakomity dodatek do chlebków ryżowych. Warto jednak sięgać po te domowej roboty niż kupować gotowe w sklepie.
  • Dżemy i konfitury – gdy mamy ochotę na coś słodkiego, dobrym wariantem jest posmarowanie wafla ryżowego odrobiną ulubionego dżemu lub konfitury. Będzie to nieco zdrowsze od tradycyjnego ciastka z kremem. O ile nie zjemy takich specjałów w ilości hurtowej.
  • Kremy czekoladowe i masła orzechowe – na podobnej zasadzie co dżemy i konfitury. Można nimi posmarować wafle, lecz nie należy przesadzać z ich ilością.