Jak zrobić pyzy z mięsem?

Do przygotowania pyz z mięsem potrzebujemy ziemniaków gotowanych i surowych, mąki, jajka oraz mięsa, cebuli i przypraw.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pyzy z mięsem?
fot. fotolia
Pyzy z mięsem to pyszne i sycące danie. Tradycyjnie podajemy je okraszone zrumienioną cebulką. Dobrym dodatkiem będzie surówka z kiszonej kapusty.

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Składniki:
  • 500 g ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków gotowanych
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 700 g ugotowanego mięsa z kurczaka bez kości
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz
  • Majeranek, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  • Surowe ziemniaki ścieramy na tarce z małymi oczkami i odciskamy je z nadmiaru wody do miski.
  • Wodę odlewamy i zatrzymujemy skrobie, która osadziła się na dnie.
  • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  • Następnie łączymy ziemniaki ugotowane z ziemniakami startymi, dodajemy skrobię ze startych ziemniaków.
  • Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto.
  • Ugotowane mięso mielimy przez maszynkę.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z masłem.
  • Dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, mieszamy.
  • Z ciasta odrywamy równe części, spłaszczamy, kładziemy łyżkę farszu i formujemy pyzy.
  • W garnku zagotowujemy posoloną wodę i partiami wrzucamy pyzy.
  • Gotujemy je około 4 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Po ugotowaniu pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak, delikatnie przelewamy zimną wodą.