Jak zrobić tort samochód?

Tort samochód robi się z przełożonych kremem i pociętych na trzy części biszkoptów. Całość dekoruje się lukrem plastycznym, tradycyjnym i okrągłymi ciastkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić tort samochód?
fot. Fotolia
Torty dla dzieci muszą być kolorowe i bajkowe. Taki efekt najłatwiej uzyskać poprzez odpowiednie wykrojenie biszkoptów i obłożenie ich lukrem plastycznym. Jedną z takich propozycji jest tort samochód, który idealnie sprawdzi się na urodziny dla chłopca.
 
Jak zrobić tort auto?
 
Tort samochód robi się błyskawicznie. Wystarczy kilka składników i około 30 minut, by cieszyć się naprawdę pięknym wypiekiem.
  • Do zrobienia tortu w kształcie samochodu będą potrzebne: 3 blaty biszkoptowe, poncz bezalkoholowy do nasączenia, krem w wybranym smaku, lukier plastyczny, lukier tradycyjny, barwniki spożywcze, okrągłe ciastka, np. Delicje lub Oreo. 
  • Blaty nasączamy ponczem i przekładamy kremem.
  • Biszkopt dzielimy na trzy części, odkrawając jego dwa boki w taki sposób, aby utworzyły półkola równej wielkości. 
  • Półkola przekładamy kremem, sklejamy i umieszczamy pionowo na pozostałym pasie ciasta.
  • Kiedy kształt samochodu już jest gotowy – smarujemy całość kremem i okładamy rozwałkowanym lukrem plastycznym
  • Całość dociskamy, usuwamy nadmiar masy i wyrównujemy.
  • Przy pomocy pokolorowanego lukru tradycyjnego rysujemy szyby, zarys drzwi, reflektorów i inne ozdoby auta.
  • Na koniec na lukier przyklejamy cztery ciastka, tworząc opony. Gotowe!
Ważne: Tort warto schłodzić przez minimum godzinę. Będzie się wówczas łatwiej kroił. 
 
Jak zrobić tort w innym kształcie?
 
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort w kształcie traktora, samolotu, misia czy piłki, to odpowiedź jest prosta. Wystarczy tylko odpowiednio pokroić blaty biszkoptowe i je ze sobą skleić. Jak?
  • Tort w kształcie misia – na biszkopcie rysujemy kształt misia lub przykładamy do niego szablon i wykrawamy. Całość dekorujemy kremem (będzie wtedy „puchaty”) lub lukrem plastycznym.
  • Tort w kształcie serca – podobnie jak przy misiu, rysujemy kształt lub przykładamy szablon. Całość najlepiej pokryć czerwonym lukrem. 
  • Tort w kształcie samolotu – biszkopt dzielimy na trzy części jak w przypadku samochodu. Zamiast boki przyklejać na górę – formujemy z nich skrzydła i lotki. Całość okładamy lukrem plastycznym.
  • Tort w kształcie piłki – przełożone kremem biszkopty ścinamy ostrym nożem, tworząc kopułę. Całość wyrównujemy lub „dobudowujemy” przy pomocy kremu. Dekorację można wykonać z lukru plastycznego lub samego kremu. 
  • Tort w kształcie traktora – wystarczy upiec prostokątne biszkopty i dalej postępować jak w przypadku tortu samochodu. Efekt większych i mniejszych kółek uzyskamy, sięgając po różnej wielkości ciastka (np. Delicje i guziki).