Strona główna Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?

Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?

redakcja - Porady kulinarne: Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść? online

Złoty Ekspert
Artykuły: 1026
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 6 Strzałka
Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Idealna na poświąteczny detoks! Wszystko co chcieliście wiedzieć o kaszy jaglanej, ale baliście się zapytać - jak gotować, z czym jeść oraz wiele świetnych przepisów!


Jak gotować kaszę jaglaną?

Aby ugotować kaszę jaglaną najpierw należy ją przepłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:2 1/2 szklanki (na jedną szklankę kaszy – dwie i pół wody) i gotować 15 minut na wolnym ogniu, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku na jeszcze 20 minut. Doprawiać można ją na różne sposoby, ale świetna jest już z odrobiną masła albo oliwy z oliwek, solą, pieprzem i ziołami.

Wodę można zastąpić mlekiem, albo użyć ich proporcjach pół na pół.

Jeżeli chcemy uzyskać kaszę jaglaną o konsystencji zbliżonej do ziemniaczanego puree proporcje wody do kaszy trzeba zwiększyć o jedną szklankę i gotować trochę dłużej – ok. 45 minut.

Jeżeli natomiast chcemy wyodrębnić bardziej orzechowy smak kaszy jaglanej można ją uprażyć na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.

Resztkę kaszy jaka zostanie z naszej ulubionej potrawy można dodać do sałatki, podsmażyć z warzywami, zrobić kotlety albo podgrzać z mlekiem, miodem i cynamonem.

Więcej o gotowaniu kaszy jaglanej dowiesz się tutaj >>>

Kilka przepisów z gotujmy

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami. Grillowana cukinia z kaszą jaglaną Ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owoca

1. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami Netki.
2. Grillowana cukinia z kaszą jaglaną Anemon.
3. Ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owocami autorstwa aczp.

Kasza jaglana z soją i szpinakiem Papryka z mięsem i kaszą jaglaną Grillowane udka z kaszą jaglaną

4. Kasza jaglana z soją i szpinakiem Myszy75.
5. Papryka z mięsem i kaszą jaglaną Buni.
6. Grillowane udka z kaszą jaglaną Bernadetty.

Kaszanka jaglanka Kasza jaglana z granolą i żurawiną Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką

7) Kaszanka jaglanka - danie jaNiny dla wszystkich którzy lubią kaszankę, tym razem z kaszą jaglaną.
8) Kasza jaglana z granolą i żurawiną Netki - kasza w takiej wersji doskonale sprawdza się jako zdrowy podwieczorek.
9) Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką Ostrej na Słodko - jaglana z dodatkiem soczystej marchewki - w sam raz na pyszny i pożywny obiad.

Więcej przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej znajdziecie tutaj >>>

Trochę teorii

Jaglanka jest niezwykle uniwersalna – nadaje się świetnie do dań głównych, ale równie dobrze smakuje w deserach. Ma delikatny smak, a w zależności od długości gotowania może być mniej lub bardziej chrupiąca. Świetnie nadaje się do rozgrzewających potraw!

Kasza jaglana jest trochę lekceważona w wielu kuchniach, a na pewno zasługuje na to, aby bardziej docenić jej lekko słodkawy, orzechowy smak i wielką użyteczność – można jej użyć do potraw słonych, ale idealnie nadaje się też do deserów. Ma też pewne właściwości kojące, które pomagają przetrwać coraz chłodniejsze jesienne dni.

Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchnia wielu kultur już od tysiącleci, w 2005 roku w Chniach znalezionio makaron mający 4000 lat, zrobiony właśnie z prosa. W naszym kręgu kulturowym spokojnie można nazwać proso „europejskim ryżem”.

Kasza jaglana jest niezwykle odżywcza – bogata w miedź, żelazo, witaminę B, magnez, fosfor, mangan, a co więcej – ma odczyn zasadowy. Nie zakwasza więc organizmu, a podnosi jego odporność.
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?  
bietka

bietka
offline

2014-01-04 17:01
Jeszcze nigdy nic nie robiłam z kaszy jaglanej, ale mam zamiar to zmienić, kaszę już kupiłam :)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
offline

2014-01-28 13:47
I jak bietka? Zasmakowałaś w jaglance? :) Ja teraz odkrywam pęczaka na różne sposoby - dzisiaj w sałatce na zimno z koprem włoskim i roszponką :)

bietka napisał(a):

Jeszcze nigdy nic nie robiłam z kaszy jaglanej, ale mam zamiar to zmienić, kaszę już kupiłam :)

Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane