Strona główna Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?

Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?

redakcja - autor porady Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść? offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 804
REDAKTOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 6 Strzałka
Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Idealna na poświąteczny detoks! Wszystko co chcieliście wiedzieć o kaszy jaglanej, ale baliście się zapytać - jak gotować, z czym jeść oraz wiele świetnych przepisów!


Jak gotować kaszę jaglaną?

Aby ugotować kaszę jaglaną najpierw należy ją przepłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:2 1/2 szklanki (na jedną szklankę kaszy – dwie i pół wody) i gotować 15 minut na wolnym ogniu, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku na jeszcze 20 minut. Doprawiać można ją na różne sposoby, ale świetna jest już z odrobiną masła albo oliwy z oliwek, solą, pieprzem i ziołami.

Wodę można zastąpić mlekiem, albo użyć ich proporcjach pół na pół.

Jeżeli chcemy uzyskać kaszę jaglaną o konsystencji zbliżonej do ziemniaczanego puree proporcje wody do kaszy trzeba zwiększyć o jedną szklankę i gotować trochę dłużej – ok. 45 minut.

Jeżeli natomiast chcemy wyodrębnić bardziej orzechowy smak kaszy jaglanej można ją uprażyć na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.

Resztkę kaszy jaka zostanie z naszej ulubionej potrawy można dodać do sałatki, podsmażyć z warzywami, zrobić kotlety albo podgrzać z mlekiem, miodem i cynamonem.

Więcej o gotowaniu kaszy jaglanej dowiesz się tutaj >>>

Kilka przepisów z gotujmy

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami. Grillowana cukinia z kaszą jaglaną Ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owoca

1. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami Netki.
2. Grillowana cukinia z kaszą jaglaną Anemon.
3. Ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owocami autorstwa aczp.

Kasza jaglana z soją i szpinakiem Papryka z mięsem i kaszą jaglaną Grillowane udka z kaszą jaglaną

4. Kasza jaglana z soją i szpinakiem Myszy75.
5. Papryka z mięsem i kaszą jaglaną Buni.
6. Grillowane udka z kaszą jaglaną Bernadetty.

Kaszanka jaglanka Kasza jaglana z granolą i żurawiną Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką

7) Kaszanka jaglanka - danie jaNiny dla wszystkich którzy lubią kaszankę, tym razem z kaszą jaglaną.
8) Kasza jaglana z granolą i żurawiną Netki - kasza w takiej wersji doskonale sprawdza się jako zdrowy podwieczorek.
9) Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką Ostrej na Słodko - jaglana z dodatkiem soczystej marchewki - w sam raz na pyszny i pożywny obiad.

Więcej przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej znajdziecie tutaj >>>

Trochę teorii

Jaglanka jest niezwykle uniwersalna – nadaje się świetnie do dań głównych, ale równie dobrze smakuje w deserach. Ma delikatny smak, a w zależności od długości gotowania może być mniej lub bardziej chrupiąca. Świetnie nadaje się do rozgrzewających potraw!

Kasza jaglana jest trochę lekceważona w wielu kuchniach, a na pewno zasługuje na to, aby bardziej docenić jej lekko słodkawy, orzechowy smak i wielką użyteczność – można jej użyć do potraw słonych, ale idealnie nadaje się też do deserów. Ma też pewne właściwości kojące, które pomagają przetrwać coraz chłodniejsze jesienne dni.

Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchnia wielu kultur już od tysiącleci, w 2005 roku w Chniach znalezionio makaron mający 4000 lat, zrobiony właśnie z prosa. W naszym kręgu kulturowym spokojnie można nazwać proso „europejskim ryżem”.

Kasza jaglana jest niezwykle odżywcza – bogata w miedź, żelazo, witaminę B, magnez, fosfor, mangan, a co więcej – ma odczyn zasadowy. Nie zakwasza więc organizmu, a podnosi jego odporność.
Komentarze do Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?  
bietka

bietka
offline

2014-01-04 17:01
Jeszcze nigdy nic nie robiłam z kaszy jaglanej, ale mam zamiar to zmienić, kaszę już kupiłam :)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
offline

2014-01-28 13:47
I jak bietka? Zasmakowałaś w jaglance? :) Ja teraz odkrywam pęczaka na różne sposoby - dzisiaj w sałatce na zimno z koprem włoskim i roszponką :)

bietka napisał(a):

Jeszcze nigdy nic nie robiłam z kaszy jaglanej, ale mam zamiar to zmienić, kaszę już kupiłam :)

Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane