Choć wszystkim niewątpliwie banany kojarzą się z Afryką, to ich kolebką jest Azja. Stamtąd właśnie trafiły do nas na stół, aby cieszyć wyśmienitymi koktajlami i wspaniałymi musami. Gdyby nie ten pełen protein owoc, nie moglibyśmy raczyć się przepysznym bananowcem. Aktywnych z pewnością zainteresują owsiane ciasteczka z bananami, a łasuchów - bloki czekoladowe z bananami.

Ten uniwersalny owoc podawany jest w wielu odsłonach. W Tajlandii stanowi najczęściej wybierany farsz do tajskich naleśników. Znany jest też tam pod postacią smażoną. Również w Meksyku banany rozgniecione ze słonym serem białym wrzucane są na tłuszcz. W Europie wiele ciast bazuje na tym owocu. Klasyczny kopiec kreta, bananowa babka albo sernik. Wszystkie w swoim składzie mają banany. Można też pokusić się o mrożone banany w czekoladzie lub leciutkie bułeczki bananowe - idealne dania na kinder party. 

Teraz, kiedy banany można dostać o każdej porze roku, trudno jest sobie wyobrazić, że jeszcze na początku XX w. były towarem drogim i trudnym do zdobycia. Dzięki transportowi w chłodniach, zielonych, niedojrzałych bananów i zmniejszeniu zawartości etynelu w pomieszczeniach, w których są przechowywane, możemy cieszyć się świeżymi bananami o każdej porze roku. 

Skoro tak łatwo je dostać, to najwyższy czas na wypróbowanie kilku przepisów!

Polecane przepisy do kategorii Banany

Znaleźliśmy 123 przepisów w kategorii Banany