Boczniaki to grzyby nadrzewne pochodzące z Chin, ale coraz częściej hodowane na całym świecie. Grzyby te są bardzo smaczne i poza doskonałym smakiem mają także witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znane są też ze swych właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi.  
 
Ze względu na swoje walory smakowe mają szerokie zastosowanie kulinarne. Boczniaki świetnie nadają się do gotowania, duszenia i pieczenia. Możemy przyrządzić z nich wiele osobnych dań, ale także użyć jako dodatku do potraw.  
 
Jajecznica z boczniakami to świetny pomysł na śniadanie, a pulpeciki czy placuszki z boczniaków idealnie sprawdzą się do obiadu. Boczniaki z grilla w towarzystwie warzyw to oryginalne danie, którym możemy pochwalić się przed znajomymi na letnim przyjęciu. Aby urozmaicić smak zupy wystarczy przygotować ją z tymi świetnymi grzybami. Jej aromat unoszący się w domu zaostrzy apetyty naszych domowników. Zapraszamy do zapoznania się ze świetnymi przepisami na boczniaki w roli głównej! 
 
Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Sortuj wg: Alfabetu ▾

Znaleźliśmy 71 przepisów

Sos z boczniaków

Sos z boczniaków

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażone boczniaki

Smażone boczniaki

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet z boczniakami

Omlet z boczniakami

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: