Boczniaki

Boczniaki

Przepisy na dania z użyciem boczniaków

Boczniaki to grzyby nadrzewne pochodzące z Chin, ale coraz częściej hodowane na całym świecie. Grzyby te są bardzo smaczne i poza doskonałym smakiem mają także witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znane są też ze swych właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi.  
 
Ze względu na swoje walory smakowe mają szerokie zastosowanie kulinarne. Boczniaki świetnie nadają się do gotowania, duszenia i pieczenia. Możemy przyrządzić z nich wiele osobnych dań, ale także użyć jako dodatku do potraw.  
 
Jajecznica z boczniakami to świetny pomysł na śniadanie, a pulpeciki czy placuszki z boczniaków idealnie sprawdzą się do obiadu. Boczniaki z grilla w towarzystwie warzyw to oryginalne danie, którym możemy pochwalić się przed znajomymi na letnim przyjęciu. Aby urozmaicić smak zupy wystarczy przygotować ją z tymi świetnymi grzybami. Jej aromat unoszący się w domu zaostrzy apetyty naszych domowników. Zapraszamy do zapoznania się ze świetnymi przepisami na boczniaki w roli głównej! 
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (69): kategoria: Boczniaki    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane