Niektóre warzywa m.in. cykoria  niegdyś zapomniane, dziś wracają do naszych łask. Dzieję się tak, ponieważ pragniemy urozmaicać smakowo i wizualnie nasze tradycyjne dania. Cykoria jest warzywem, z którego powstają samodzielne posiłki, ale także dodatki do potraw czy przekąsek. Chrupiące liście cykorii wykorzystać można jako dekorację lub faszerować je mięsnym, grzybowym lub warzywnym nadzieniem.

Warzywo to świetnie sprawdza się w sałatkach i surówkach jedzonych bezpośrednio lub z majonezem, sosem czosnkowym, rybami ,owocami morza, ale także ziemniakami, ryżem czy pieczywem.  Ponieważ, cykoria jest warzywem o gorzkawym posmaku, najlepiej przygotować z niej zupę bądź łączyć z orzechami, octem balsamicznym, cytryną, jabłkiem czy rodzynkami. Z długich, ususzonych korzeni cykorii wyrabia się substytut kawy, jest ona bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna.


Cykoria zapiekana z pieczarkami, szpinakiem i serem, zupa z cykorii, polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką - te i wiele wspaniałych pomysłów na dania z cykorią znajdziecie u dołu strony. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 90 przepisów w kategorii Cykoria

Cykoria po tajsku

Cykoria po tajsku

mz00ms mz00ms

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: