Cykoria zawiera w sobie, między innymi: wapno, fosfor, magnez oraz cynk. Niski indeks glikemiczny warzywa sprawia, że jest one polecane osobom odchudzającym się oraz diabetykom. Jedna główka ma około 18 kalorii. Korzeń cykorii zawiera inulinę, czyli naturalny prebiotyk. Roślina wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych produktów przemiany materii. Dodatkowo stymuluje wydzielanie żółci w wątrobie oraz soku żołądkowego w żołądku. Cykorię można jeść na surowo, np. w sałatkach, surówce lub z dodatkiem łososia. Warzywo dobrze smakuje podane na ciepło. Cykorię warto zapiec w piekarniku, np. z dodatkiem mięsa, żółtego sera lub sosu serowego. Cykoria zapiekana z pieczarkami, szpinakiem i serem, zupa z cykorii czy polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką to pomysły na smaczny obiad.

Jarmuż

Jarmuż

Sałatkę z jarmużem, żurawiną i pestkami słonecznika można podać jako dodatek do dania lub przystawkę, np. z grzankami czosnkowymi. Do zielonego warzywa idealnie pasują też awokado i truskawki. Sałatka z chipsami z jarmużu to kolejna odmiana pysznej i zdrowej potrawy. Przykładem bardziej sycącego dania z wykorzystaniem warzywa jest zupa gotowana m.in. z cebulą, jabłkiem. Makarony lub kanapki można podać z pesto z jarmużu, do którego dodaje się czosnek, migdały i parmezan.

Dynia

Dynia

Dynia jest niskokaloryczna i łagodna w smaku, świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i składnik sosów do makaronów i kasz, puree oraz zup. Z dyni można przyrządzić potrawy wegańskie, słodkie wypieki, takie jak ciasta dyniowe i muffinki, placki, naleśniki. Bardzo cenione są przetwory z dyni, np. w zalewie octowej. Idealnie pasują do niej ser feta, świeżo mielony pieprz, rozmaryn i słodka papryka wędzona.

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Polecane przepisy do kategorii Cykoria

Znaleźliśmy 97 przepisów w kategorii Cykoria

Cykoria z orzechami

Cykoria z orzechami

ewaeu ewaeu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cykoria po tajsku

Cykoria po tajsku

mz00ms mz00ms

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: