Smaczne kotlety dla dzieci

Dzieci są wyjątkowymi konsumentami, których często trzeba zachęcać do zjedzenia różnych potraw, zwłaszcza obiadów. Jednym z ulubionych dań obiadowych dla małych smakoszy są miękkie i delikatne kotleciki przygotowane z mielonego mięsa indyczego. Niezbędnymi składnikami do wykonania takich kotletów są: mielona pierś z indyka, czerstwa bułka kajzerka, cebulka, jajo, sól i pieprz, a także: szklanka tartej bułki do panierowania, woda do namoczenia kajzerki oraz olej do smażenia. Propozycją aromatycznej i bardzo smacznej potrawy mięsnej są również kotlety drobiowo-pieczarkowe z koperkiem w grubej, złocistej panierce.

Kotlety warzywne

Wiele dzieci niechętnie jada warzywa, z tego powodu rodzice nierzadko podejmują próby przemycenia tych niezbędnych dla rozwoju dziecka produktów. Jedną z propozycji posiłku dla małego niejadka są lekkie kolety warzywne, które najczęściej przygotowuje się z kalafiora, cukinii czy z dyni. Aby potrawa była pożywniejsza i bardziej sycąca, do kotletów z warzyw dodaje się kasze. Smacznym pomysłem są kotleciki dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem panierowane w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Doskonale smakują z sosami, np. guacamole oraz rozmaitymi sałatkami. W sezonie wakacyjnym wyśmienitym daniem obiadowym będą kotlety z cukinii z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i koperku. Można je serwować z młodymi ziemniaczkami i grzybowym sosem, np. z kurek.

Kotlety rybne

Nie każde dziecko chętnie je ryby, ale większość maluchów skusi się na panierowane kotlety rybne. Można je przyrządzić z chudego dorsza gotowanego na parze z dodatkiem startych na tarce ugotowanych ziemniaków, posiekanej natki pietruszki, skórki i soku z cytryny. Wyśmienitą potrawą są również kotlety z łososia i filetu białej ryby (np. dorsz, halibut) z kawałkami suszonych pomidorów z zalewy, świeżego koperku, i czerstwej bułki namoczonej w mleku. Danie podaje się z białym ryżem oraz surówką np. z młodej kapusty z marchewką, cebulką i szczypiorkiem.

Przepis na oryginalne i zdrowe kotlety dla dziecka

Smacznym daniem, które już samym wyglądem zachęci małego smakosza do jedzenia są kotlety mielone w cieście francuskim pieczone w piekarniku. Można je przygotować z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, jednak najlepiej smakują przyrządzone ze świeżego, domowego ciasta. Do mielonego mięsa, np. z szynki dodaje się posiekaną, zeszkloną na oliwie cebulkę, sól, pieprz, sos sojowy, suszone oregano, tartą bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Masę należy dokładnie wyrobić i formować z niej kotleciki. Ciasto francuskie kroi się na paski wzdłuż krótszego boku. Kotlety zawija się w cieście, a następnie ich wierzch smaruje roztrzepanym z mlekiem żółtkiem jaj i wstawia do piekarnika (200 stopni C).
Naleśniki dla dzieci

Naleśniki dla dzieci

Naleśniki są daniem uwielbianym przez dzieci. Dostarczają mnóstwa energii, a przygotowane z odpowiednim farszem są również źródłem wielu składników odżywczych. Przyrządzenie ciasta naleśnikowego nie jest czynnością skomplikowaną – wystarczy dokładnie wymieszać mąkę, jaja, mleko, odrobinę oleju i wody gazowanej. Pożywnym śniadaniem, które dostarczy dziecku węglowodanów i białka są naleśniki z serkiem twarogowym. Aby urozmaicić ich smak do ciasta naleśnikowego można dodać dwie łyżki kakao. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się naleśniki z mascarpone i truskawkami. Ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne (30-60 minut), ale smak niepowtarzalny.

Śniadanie dla dzieci

Śniadanie dla dzieci

Śniadanie dla dzieci podaje się do godziny po przebudzeniu. Warto wyrobić u dziecka nawyk jedzenia zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Można mu zrobić płatki owsiane na mleku z owocami z cynamonem lub imbirem. Do pieczywa najlepsze będą pasty kanapkowe z wędzonych ryb czy jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem szczypiorku bądź kaszy jaglanej.

Placki dla dzieci

Placki dla dzieci

Placki dla dzieci powinny być zdrowe i smaczne oraz oryginalnie udekorowane. Najlepsze będą słodkie placki z owocami: bananami, jabłkami malinami lub brzoskwiniami. Dobrze sprawdzą się także lekkie i pożywne placuszki jogurtowe. Można przyrządzić je w wersji bezglutenowej z mąką i proszkiem do pieczenia, które nie zawierają glutenu. Placki dla dzieci można przygotować również w wersji wytrawnej – z warzyw: z ziemniaków, cukinii, buraków czy z marchewki.

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci przygotuje się zarówno w wersji na słono, jak też na słodko. Jest on doskonałym pomysłem na pożywny i szybki obiad dla małych smakoszy. Wyśmienitą, słodką potrawą jest makaron z truskawkami. Znakomicie smakuje przyrządzony na bazie owoców świeżych, ale również z mrożonych. Danie można serwować z pyszną bitą śmietaną zrobioną ze słodkiej śmietanki kremówki 36% i cukru udekorowaną listkiem świeżej mięty. Sycącym posiłkiem będzie spaghetti w sosie pomidorowym z kurczakiem lub cielęcymi pulpecikami.

Kotleciki dla dzieci

Kotleciki dla dzieci

Najbardziej lubianymi przez dzieci kotletami są te przygotowane z delikatnego mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka w chrupiącej panierce z bułki tartej. Zdrowszą propozycją będą kotleciki dla dzieci obtoczone w płatkach owsianych. Smaczną potrawą są kotlety warzywne przyrządzone z kalafiora, którego można ugotować w bulionie. Kalafior rozgniata się widelcem i dodaje się do niego jaja, bułkę tartą i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, obtacza się je w bułce i smaży na rozgrzanym oleju.

Pierogi dla dzieci

Pierogi dla dzieci

Każde dziecko uwielbia produkty mączne, a na szczególną uwagę zasługują pierogi. Dobre ciasto na pierogi powinno cechować się miękkością i elastycznością. Aby je przygotować wystarczy mąka, olej, gorąca woda oraz sól. Najpopularniejsze wśród pierogów są pierogi ruskie, dla których farsz przyrządza się z ziemniaków, białego sera i cebuli. W sezonie letnim żadne dziecko nie oprze się pierogom z jagodami czy truskawkami, a te z kaszą na słodko przywołają w pamięci wspomnienia z obiadów u babci. Wykwintną i wytrawną postacią tej potrawy są pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Pasta do chleba dla dzieci

Pasta do chleba dla dzieci

Doskonałym dodatkiem do pieczywa są pasty kanapkowe. Każde dziecko z pewnością zna smak pasty z jajek, którą można uzupełnić o drobno posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy kawałeczki szynki. Aby przyrządzić pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, można wykorzystać jogurt naturalny. Coraz bardziej popularnym owocem staje się awokado, które ma zastosowanie przy produkcji past do chleba. W swoim składzie zawiera zdrowe tłuszcze oraz szereg witamin o działaniu przeciwutleniającym.

Znaleźliśmy 25 przepisów w kategorii Kotleciki dla dzieci

Kąski z kurczaka

Kąski z kurczaka

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

cassia6 cassia6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryżowe kotlety

Ryżowe kotlety

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety rybne

Kotlety rybne

A.B. A.B.
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: