Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowana z gotowanych warzyw z dodatkiem majonezu i kiszonych ogórków jest pyszna i niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do kanapki z szynką lub grzanek posmarowanych czosnkiem.
 
Oprócz podstawowych składników, takich jak: marchew, ziemniaki, cebula, jabłko, ogórki kiszone, groszek konserwowy i majonez, możemy dodać do sałatki warzywnej jajka, tuńczyka lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa „inaczej” to również jej wersja dietetyczna, w której zastępujemy majonez jogurtem naturalnym. Sałatka wielowarzywna ma również swoją wegańską wersję. Nie ma w niej tradycyjnego majonezu tylko majonez z nerkowców, fasoli lub mleka roślinnego

Tradycyjnie przygotowywana z ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, jaj ugotowanych na twardo oraz jabłka, ogórka kiszonego i groszku konserwowego oraz cebuli. Doprawiona solą i pieprzem i wymieszana z majonezem, opcjonalnie z dodatkiem musztardy to sałatka, która nie ma sobie równych.

Świąteczne sałatki niestety często są bardzo kaloryczne, ponieważ zawierają majonez, olej i/lub śmietanę. Można je nieco „odchudzić” zastępując majonez i śmietanę jogurtem naturalnym, a olej lekkim dressingiem z dodatkiem oliwy i wody. 

Sałatka jarzynowa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak w każdym domu przepis na jarzynową sałatkę jest inny – zmieniają się proporcje, a nawet składniki – niektórzy dodają także paprykę lub pora, majonez zastępują jogurtem naturalnym. Jednak niezależnie od konfiguracji jarzynowa to doskonała przekąską lub przystawka na imprezie, która sprawdzi się także wyśmienicie z dodatkiem kromki świeżego chleba na śniadanie lub kolację.
Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez domowy wykonany samodzielnie to najlepszy dodatek do sałatek. Można w dowolny sposób modyfikować ilość poszczególnych składników, dopasowując jego finalny smak do własnych preferencji. W czasie ucierania majonezu bardzo ważne jest stopniowe dodawanie oleju do jajek, octu i musztardy. Chodzi o to, by się nie zważył. Ciekawym dodatkiem do sałatek jest majonez wegański, w którym żółtka zastąpione są przez orzechy nerkowca, fasola lub mleko roślinne.

Sałatki wegetariańskie

Sałatki wegetariańskie

Sałatki wegetariańskie to te bez mięsnych oraz rybnych dodatków. Sałatki wegetariańskie z makaronem można przyrządzać z makaronu pszennego, a w wersji bezglutenowej: z kukurydzianego, gryczanego, sojowego lub ryżowego. Doskonałym dodatkiem w tym przypadku jest ser feta i kukurydza z puszki. Lekka sałatka wegetariańska z winegretem lub dipem na bazie jogurtu naturalnego smakuje doskonale z grillowanymi warzywami. Sałatka z ryżem, brokułami, sosem czosnkowym z prażonymi orzeszkami piniowymi to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Kukurydza ma szerokie zastosowanie przy produkcji sałatek. Pożywnym posiłkiem jest sałatka z kukurydzą, brokułami oraz jajkiem z tartym parmezanem. Świetnie smakuje polana sosem cezara (majonez, musztarda, miód, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek). Wspaniałym pomysłem na wielkanocny stół jest warstwowa sałatka z jajkiem, kukurydzą i tuńczykiem, posypana tartym żółtym serem. Doskonałą kompozycją jest również sałatka z kukurydzą, porem, ananasem i wędzonym kurczakiem, z sosem z majonezu i jogurtu.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka jarzynowa

Znaleźliśmy 318 przepisów w kategorii Sałatka jarzynowa

Sałatka z brukwi

Sałatka z brukwi

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Ania321 Ania321
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: