Niegdyś dziczyzna gościła na naszych talerzach bardzo często, poza wspaniałym, charakterystycznym smakiem, miała również funkcję estetyczną, gdyż ozdabiała nasze stoły!
Dziś mięso tego typu jest rzadkością, dziczyzna, bowiem jest mało dostępna, a przy tym droga. Zdarza się jednak coraz częściej, że mięso tego typu można kupić w supermarketach. Mięso z zająca jest bardzo delikatne i chude. Jak każda dziczyzna potrzebuje czasu na skruszenie, dlatego najlepiej marynować je w zalewie octowej lub winno-cytrusowej?

Po tym procesie idealnie sprawdzi się w wielu daniach. Zająca można dusić, piec i smażyć. Wykonywać z niego zrazy, a nawet przepyszny sos. Wspaniałym wariantem na obiad lub kolację może być potrawka z zająca.

Pasztet z zająca ze śliwkami najlepiej wpisuje się w miano przekąski. Tradycyjnym polskim daniem jest zając pieczony w śmietanie, dodanie śmietany spowoduje, iż mięso będzie miękkie, kruche oraz nabierze wykwintnego smaku.

Można też przyrządzić zająca w czerwonych buraczkach, z dodatkiem ziemniaków, tak odświętne danie zaskoczy szczególnie naszych gości.  Każdy miłośnik dobrej i zdrowej kuchni znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do wypróbowania przepisów na szaraka!

Zdjęcie: Fotolia

Dziczyzna

Dziczyzna

Dziczyzna doskonale się sprawdzi na eleganckie przyjęcia lub uroczyste rodzinne obiady. Mięso pozyskuje się z upolowanych zwierząt, na przykład dzika, kaczki, jelenia, zająca, bażanta, perliczki lub sarny. Produkt powinien być przebadany przez weterynarza, by wykluczyć obecność wirusów i bakterii. Dziczyznę w marynacie można usmażyć, upiec albo ugotować na parze. Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi bądź kaszą gryczaną oraz surówkami.

Marynata do dziczyzny

Marynata do dziczyzny

Marynata do dziczyzny to głównie alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Dziczyzna świetnie smakuje również z dodatkiem warzywnym – z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, oliwą, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (np. rozmarynem, jałowcem, cząbrem, majerankiem czy też tymiankiem). Szybką marynatę z dziczyzny można przygotować z samej oliwy, musztardy i czosnku.

Polecane przepisy do kategorii Zając

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Zając

Filety z zająca

Filety z zająca

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy z zająca

Zrazy z zająca

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zając po myśliwsku

Zając po myśliwsku

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zając pieczony

Zając pieczony

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zając duszony

Zając duszony

beetle beetle

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

filety z zająca

filety z zająca

mięsko mięsko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zrazy z zająca

zrazy z zająca

mięsko mięsko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zając po mysliwsku

zając po mysliwsku

mięsko mięsko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zając pieczony

zając pieczony

mięsko mięsko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zajac z rozna

zajac z rozna

gocha irl gocha irl

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: