Tradycyjne mazurki
Pieczenie i dekorowanie mazurków jest piękną tradycją wielkanocną. Czy wiecie, skąd przepis na mazurka zawędrował do Polski? Dowiedzcie się więcej o tym popularnym - zwłaszcza w okresie świąt - cieście!
Pieczenie i dekorowanie mazurków jest piękną tradycją wielkanocną. Czy wiecie, skąd przepis na mazurka zawędrował do Polski? Dowiedzcie się więcej o tym popularnym - zwłaszcza w okresie świąt - cieście!
Co zrobić, aby ciasto pizzowe bylo pulchniejsze i smaczniejsze...
Co zrobić aby pączki nie były zbyt tłuste!
To charakterystyczne ciastko krojone w kwadraty nazywa się tak jak amerykańskie skautki oraz .... skrzaty, a recepturę zawdzięcza podobno nieuważnemu kucharzowi.
Wskazówki jak zrobić keks - dostarczyła ich moja mama - inż. technolog żywności, przez wiele lat szefowa pracowni cukierniczej dawnego Hortexu a prywatnie kucharz doskonały.
Ciastko wuzetka, popularne wśród warszawskich łasuchów od czasów PRL ma obecnie zdetronizować Zygmuntówka - ciastko kreowane na nowy symbol Warszawy. Czy słusznie?
Cynamon – popularna przyprawa do ciast i pierników. Jego zapach odpędza ponoć złe nastroje, dlatego tak chętnie dodajemy go do słodyczy, które mają na celu umilić nam życie.
Przygotowując świąteczne wypieki warto pokusić się o zrobienie polewy wyjątkowe aby nasze pierniki były kolorowe i barwne.
Pierniki należy piec kilka tygodni przed świętami aby zdążyły skruszeć.
Bardzo sprytny sposób na wspaniały makowiec.