Pieczeń i zapiekanie mięsa
Sekrety pieczenia i zapiekania
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Sekrety pieczenia i zapiekania
Ryżowa gra w ziarenka (porada)
Liczą się kształt i ...wielkość (porada)
Kto jada grzanki ten jest piękny i gładki :-)
Co zrobić, aby w kuchni było szybciej ?
sprytny sposób na rybę w jednym kawałku :)
Kuchenne ciekawostki
Jabłkowe ciekawostki
Sposobów usuwania plam jest co najmniej tyle, co ich źródeł, dlatego można by napisać na ten temat całkiem obszerną książkę.
Konserwowanie mięsa ma za zadanie nie tylko zachować świeżość mięsa, ale przygotować je do dalszego smażenia, pieczenia, czy duszenia.