Zioła w służbie dobrego samopoczucia
Naturalne sposoby na choroby
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Naturalne sposoby na choroby
Tranowy posmak ryb można łatwo zlikwidować trzymając przez 30 minut filety...
Nie każdy wie, że rozgotowane jedzenie może nawet podwoić zawartość cukru we krwi – czyli sprzyjać tyciu i poczuciu przesycenia jedzeniem...
Aby naleśniki miały bardziej wyszukany smak, przyprawmy ciasto na nie takimi dodatkami, które będą pasowały do nadzienia...
Aby ustrzec się przed sfermentowaniem dżemów, które konserwujemy w słoikach...
Aby samodzielnie przygotować dobry cukier waniliowy, musimy mieć świeżą laskę wanilii....
Jeśli nie chcemy, by pączki wchłaniały zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia...
Co zrobić, aby urozmaicić smak sosu mięsnego? Radzi Ewelina...
Ciastka i herbatniki najlepiej przechowywać w szczelnej puszce lub plastikowym pojemniku. Wtedy najdłużej zachowają...
Aby liście kapusty (np do gołąbków i faszerowania) były kruche i jędrne przygotuj miskę z zimną wodą i kawałkami lodu ...