Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić sos kurkowy?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 720
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos kurkowy?

Grzybowy sos najlepiej komponuje się z dziczyzną i każdym innym rodzajem mięsa. Chętnie serwujemy go z pyzami ziemniaczanymi a także z naleśnikami. W tej roli spróbuj także sosu kurkowego. Oto jak zrobić pyszny sos kurkowy krok po kroku.

Jak zrobić dżem z pigwy? To proste!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3281
Kulinarne ABC

Jak zrobić dżem z pigwy? To proste!

Dżem z pigwy to doskonały dodatek, który ubogaca smak herbaty. Zobacz, jak zrobić konfiturę z pigwy - oto gotowy przepis. Przygotuj: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody i sok z 1 cytryny.

Jak suszyć grzyby: w piekarniku, w suszarce i nad piecem
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3281
Kulinarne ABC

Jak suszyć grzyby: w piekarniku, w suszarce i nad piecem

Zobacz, jak wysuszyć grzyby w piekarniku, nad piecem albo w suszarce do grzybów. Suszenie grzybów to naprawdę prosta sprawa, trzeba tylko wiedzieć, które grzyby warto pokroić w plastry, a które suszyć w całości. Zobacz, jak suszyć grzyby leśne!

Jak przechowywać suszone grzyby?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 720
Kulinarne ABC

Jak przechowywać suszone grzyby?

Czy suszone grzyby mogą się zepsuć? Dowiedz się, w czym najlepiej przechowywać suszone grzyby do barszczu i na zupę grzybową, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok!

Czy warto kupić olej z pestek dyni?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 720
Kulinarne ABC

Czy warto kupić olej z pestek dyni?

Poznaj właściwości oleju z pestek dyni. Ten specjalny rodzaj oleju jest tłoczony na zimno i polecany do sałatek i surówek. Dowiedz się, czy na oleju z pestek dyni możesz smażyć, jakie ma właściwości i czy warto go kupić.

Jak zrobić syrop z pigwy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3281
Kulinarne ABC

Jak zrobić syrop z pigwy?

Do przygotowania intensywnego syropu z pigwy potrzebujemy kilograma pozbawionych pestek owoców oraz cukru. Owoce pigwy powinny leżakować w ciepłym miejscu przez około 5 dni. A czy można przygotować syrop z pigwowca? Zobacz!

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 720
Kulinarne ABC

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?

Pigwowiec i pigwa to 2 różne gatunki owoców. Choć wyglądają podobnie i ich zastosowanie jest zbliżone, smakują nieco inaczej. Czy z pigwowca także można przygotować nalewkę? Do czego wykorzystać pigwę? Zobacz, jak odróżnić pigwę od pigwowca?