Creme fraiche to w dosłownym tłumaczeniu „świeża śmietana” o francuskim rodowodzie. Jest bardzo gęsta, kremowa i tłusta (ok. 35%), dzięki czemu nie warzy się w gorących daniach. Możesz użyć jej do zup, sosów, dipów, a także zjeść ze świeżymi owocami lub ulubionym ciastem.
Składniki:
W sezonie grillowym lub jako dip do pieczonych batatów przyda się sos czosnkowy. Jogurt zastąpisz w nim creme fraiche, a dzięki śmietanie konsystencja dipu będzie niezwykle kremowa i delikatna.
fot. Adobe Stock
Duża zawartości tłuszczu w creme fraiche sprawia, że nie warzy się ona w kontakcie z wysoką temperaturą. Dzięki temu zupa ogórkowa z dodatkiem francuskiej śmietany będzie idealnie zabielona.
Puszyste placki ziemniaczane lub bliny podane z łyżką creme fraiche i plasterkiem łososia to znakomity posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Wykorzystaj przepis na najlepsze pieczone bataty i zamień śmietanę 18% na creme fraiche - jej kwaskowaty smak uzupełni się ze słodkimi pestkami granatu.
Pamiętaj, że choć niesamowicie pyszna, creme fraiche ma dużo kalorii, więc nie należy spożywać jej w dużych ilościach będąc na diecie.
Creme fraiche – jak zrobić?
Aby zrobić creme fraiche potrzebujesz jedynie dwóch składników – śmietany kremówki i czegoś do zakwaszenia, może to być kefir, maślanka lub jogurt. W przepisie poniżej do zrobienia creme fraiche wykorzystana została maślanka.Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki maślanki.
- Do miski lub dzbanka wlej kremówkę.
- Do kremówki dodaj maślankę i całość dokładnie wymieszaj.
- Odstaw mieszankę na 24 godziny w ciepłe miejsce. Bakterie fermentacji zagęszczą w tym czasie kremówkę z maślanką, z których powstanie creme fraiche.
- Gotową creme fraiche przechowuj w lodówce. Niska temperatura sprawi, że śmietana zgęstnieje jeszcze bardziej.
Creme fraiche – z czym podać?
Francuska śmietana posiada szereg walorów – jest gęsta, aksamitna i lekko kwaskowa. Świetnie komponuje się z deserami – gofry ze śmietaną i truskawkami podane z creme fraiche to uczta dla podniebienia. Na śniadanie lub słodki obiad zrób naleśniki ze śmietaną i owocami, a na deser zaserwuj wykwintny deser ze smażonymi gruszkami, przełożony creme fraiche.W sezonie grillowym lub jako dip do pieczonych batatów przyda się sos czosnkowy. Jogurt zastąpisz w nim creme fraiche, a dzięki śmietanie konsystencja dipu będzie niezwykle kremowa i delikatna.
fot. Adobe Stock
Duża zawartości tłuszczu w creme fraiche sprawia, że nie warzy się ona w kontakcie z wysoką temperaturą. Dzięki temu zupa ogórkowa z dodatkiem francuskiej śmietany będzie idealnie zabielona.
Puszyste placki ziemniaczane lub bliny podane z łyżką creme fraiche i plasterkiem łososia to znakomity posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Wykorzystaj przepis na najlepsze pieczone bataty i zamień śmietanę 18% na creme fraiche - jej kwaskowaty smak uzupełni się ze słodkimi pestkami granatu.
Pamiętaj, że choć niesamowicie pyszna, creme fraiche ma dużo kalorii, więc nie należy spożywać jej w dużych ilościach będąc na diecie.