Creme fraiche – jak zrobić świeżą śmietanę?

Creme fraiche to nic innego jak gęsta francuska śmietana. Nie jest łatwo dostępna w sklepie, ale w prosty sposób przygotujesz ją ze śmietany kremówki z dodatkiem maślanki, kefiru lub jogurtu. To wspaniały dodatek do wielu dań.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Creme fraiche – jak zrobić świeżą śmietanę?
fot. Adobe Stock
Creme fraiche to w dosłownym tłumaczeniu „świeża śmietana” o francuskim rodowodzie. Jest bardzo gęsta, kremowa i tłusta (ok. 35%), dzięki czemu nie warzy się w gorących daniach. Możesz użyć jej do zup, sosów, dipów, a także zjeść ze świeżymi owocami lub ulubionym ciastem.

Creme fraiche – jak zrobić?

Aby zrobić creme fraiche potrzebujesz jedynie dwóch składników – śmietany kremówki i czegoś do zakwaszenia, może to być kefir, maślanka lub jogurt. W przepisie poniżej do zrobienia creme fraiche wykorzystana została maślanka.

Składniki:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki maślanki.
Wykonanie:
  1. Do miski lub dzbanka wlej kremówkę.
  2. Do kremówki dodaj maślankę i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw mieszankę na 24 godziny w ciepłe miejsce. Bakterie fermentacji zagęszczą w tym czasie kremówkę z maślanką, z których powstanie creme fraiche.
  4. Gotową creme fraiche przechowuj w lodówce. Niska temperatura sprawi, że śmietana zgęstnieje jeszcze bardziej.
Creme fraiche przypomina nieco popularną śmietanę 18%, dodawaną do zup i sosów. To co wyróżnia francuską świeżą śmietanę od popularnej na sklepowych półkach „osiemnastki” to niezwykle kremowa i gęsta konsystencja oraz zdecydowanie bogatszy smak.

Creme fraiche – z czym podać?

Francuska śmietana posiada szereg walorów – jest gęsta, aksamitna i lekko kwaskowa. Świetnie komponuje się z deserami – gofry ze śmietaną i truskawkami podane z creme fraiche to uczta dla podniebienia. Na śniadanie lub słodki obiad zrób naleśniki ze śmietaną i owocami, a na deser zaserwuj wykwintny deser ze smażonymi gruszkami, przełożony creme fraiche.

W sezonie grillowym lub jako dip do pieczonych batatów przyda się sos czosnkowy. Jogurt zastąpisz w nim creme fraiche, a dzięki śmietanie konsystencja dipu będzie niezwykle kremowa i delikatna.

Ciasto owocowe z creme fraiche Ziemniaki z creme fraiche
fot. Adobe Stock

Duża zawartości tłuszczu w creme fraiche sprawia, że nie warzy się ona w kontakcie z wysoką temperaturą. Dzięki temu zupa ogórkowa z dodatkiem francuskiej śmietany będzie idealnie zabielona.

Puszyste placki ziemniaczane lub bliny podane z łyżką creme fraiche i plasterkiem łososia to znakomity posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Wykorzystaj przepis na najlepsze pieczone bataty i zamień śmietanę 18% na creme fraiche - jej kwaskowaty smak uzupełni się ze słodkimi pestkami granatu. 

Pamiętaj, że choć niesamowicie pyszna, creme fraiche ma dużo kalorii, więc nie należy spożywać jej w dużych ilościach będąc na diecie.