Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Potrawy i przetwory z ogórków
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Potrawy i przetwory z ogórków

Świeże, zielone ogórki doskonałe do sałatek i chłodników. Niezastąpione do tradycyjnej polskiej mizerii. Rewelacyjne do zimowych przetworów. W sezonie wysuwają się na pierwszy plan. Zainspirujcie się świetnymi pomysłami na ogórki!

Przepisy na ciasta i dania z brzoskwiniami
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przepisy na ciasta i dania z brzoskwiniami

Pachnące, soczyste, o słonecznej skórce i delikatnym miąższu. Do głowy przychodzi tylko jedno… brzoskwinie. To właśnie brzoskwinia często nazywana jest królową owoców. Sprawdźcie, jakie królewskie dania, ciasta i desery można z niej przyrządzić!

Jak zrobić prawdziwą tajską zupę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić prawdziwą tajską zupę?

Poszukujecie odmiany dla tradycyjnych polskich zup? Ostra i aromatyczna zupa tajska może być strzałem w dziesiątkę. Swoim przepisem na ten egzotyczny przysmak dzieli się Ekspert Akademii Smaku Siemens - Thanawat Na Nagara.

Szpinakowe ravioli z łososiem i cukinią
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Szpinakowe ravioli z łososiem i cukinią

Zobacz film na którym, Anna Kosterna-Kaczmarek, zdobywczyni trzeciego miejsca w konkursie Kulinarni Mistrzowie przygotowuje Szpinakowe ravioli z nadzieniem z łososia, serka mascarpone i cukini w maślanym sosie z koperkiem.

Przepisy z kukurydzą w roli głównej
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przepisy z kukurydzą w roli głównej

Słodkie, żółte ziarenka spotykane na sklepowych półkach to wspaniała i czarująca kukurydza. Mimo, iż najlepiej smakuje z odrobiną masła, stosujemy ją także jako dodatek do wielu mięsnych potraw. Odważniejsi wyczarują z niej wspaniałe sosy, napoje, ciasta oraz desery. Zobaczcie nasze przepisy!

Chusteczki makaronowe ze szparagami
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Chusteczki makaronowe ze szparagami

Zobacz film na którym, Piotr Szymanek, zwycięzca konkursu Kulinarni Mistrzowie przygotowuje Chusteczki makaronowe ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i sosem Aioli.

Przepisy na wiśniowe smakołyki
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przepisy na wiśniowe smakołyki

Słodko-kwaśne, aromatyczne wiśnie już od kilku tygodni kuszą nas wyglądem. Dodajemy je do ciast i deserów, tworzymy sosy, kompoty oraz przetwory. Sprawdź zatem co jeszcze można stworzyć z tych wyśmienitych owoców. Zapraszamy!

15 przepisów na porzeczki w deserach i daniach
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

15 przepisów na porzeczki w deserach i daniach

Kwaskowate, świeże, orzeźwiające porzeczki... Od kilku tygodni szczodrze dodajemy je do domowych ciast i deserów. Co odważniejsi łączą je z mięsami. Ci, którzy chcą zachować ich smak na dłużej zabierają się za robienie przetworów i nalewek. Zobaczcie nasze przepisy!