Krem czekoladowy to jedna z ulubionych słodkości dzieci i dorosłych, często wybierana na śniadanie. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików ze słodką pastą, jednak bardzo często w ich składzie znajdują się niezdrowe substancje i duże ilości cukru.
Wegański krem czekoladowy jest zazwyczaj droższy ze względu na składniki - bardzo często znajdują się w nim orzechy lub daktyle. Tutaj znajdziesz przepisy, które wykonasz niskim kosztem – składniki do nich użyte są ogólnodostępne i tanie.
W bardzo prosty i szybki sposób przygotujesz domowy krem czekoladowy w wersji wegańskiej – to pyszna i zdrowsza alternatywa popularnych słodkich kremów, którą warto wypróbować.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
Zrób naleśniki z jabłkami i posmaruj je z wierzchu czekoladą kiedy będą jeszcze ciepłe - wegański krem czekoladowy wspaniale się roztopi.
fot. Adobe Stock
Chrupiące gofry twarogowe w połączeniu z wegańskim kremem czekoladowym i ulubionymi owocami to pyszna przekąska, która zasmakuje najmłodszym.
Wykorzystaj prosty przepis na pudding chia na mleku kokosowym i dodaj na jego wierzch wegański krem czekoladowy, posypując wszystko płatkami lub wiórkami kokosowymi. Na ten prosty i pyszny deser mogą sobie pozwolić nawet osoby dbające o linię.
Wegański krem czekoladowy jest zazwyczaj droższy ze względu na składniki - bardzo często znajdują się w nim orzechy lub daktyle. Tutaj znajdziesz przepisy, które wykonasz niskim kosztem – składniki do nich użyte są ogólnodostępne i tanie.
W bardzo prosty i szybki sposób przygotujesz domowy krem czekoladowy w wersji wegańskiej – to pyszna i zdrowsza alternatywa popularnych słodkich kremów, którą warto wypróbować.
Wegański krem czekoladowy z mleka kokosowego
Ten wegański krem czekoladowy to tylko trzy składniki - zrobisz go w chwilę.Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła.
- W garnku umieść wszystkie składniki oprócz cukru.
- Podgrzewaj na małym ogniu do momentu połączenia się wszystkich składników, aż masa będzie gładka. Uważaj, żeby nie zagotować masy na krem czekoladowy.
- Po podgrzaniu miksuj masę przez 2 minuty, aby się napowietrzyła.
- Gotowy wegański krem czekoladowy przelej do słoika i zostaw do wystudzenia.
- Przechowuj w lodówce do tygodnia.
fot. Adobe Stock
Wegański krem czekoladowy z fasoli
Do wykonania tego wegańskiego kremu czekoladowego potrzebujesz blendera.Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą,
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru,
- 5 łyżeczek kakao.
- Fasolę wraz z zalewą zblenduj na gładką masę.
- Do fasoli dodaj kakao oraz słodzidło.
- Wszystkie składniki miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wegański krem czekoladowy możesz dosłodzić według potrzeb, dodając więcej cukru lub ksylitolu.
- Przełóż wegański krem czekoladowy do słoika i przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Wegański krem czekoladowy – z czym jeść?
Wegański krem czekoladowy idealnie sprawdzi się do dań śniadaniowych. Przygotowana dzień wcześniej nocna owsianka z bananem i wegańskim kremem czekoladowym będzie doskonałym pobudzeniem i doda energii na resztę dnia.Zrób naleśniki z jabłkami i posmaruj je z wierzchu czekoladą kiedy będą jeszcze ciepłe - wegański krem czekoladowy wspaniale się roztopi.
fot. Adobe Stock
Chrupiące gofry twarogowe w połączeniu z wegańskim kremem czekoladowym i ulubionymi owocami to pyszna przekąska, która zasmakuje najmłodszym.
Wykorzystaj prosty przepis na pudding chia na mleku kokosowym i dodaj na jego wierzch wegański krem czekoladowy, posypując wszystko płatkami lub wiórkami kokosowymi. Na ten prosty i pyszny deser mogą sobie pozwolić nawet osoby dbające o linię.