Wegański krem czekoladowy - prosty i tani przepis

Wegański krem czekoladowy to pyszny dodatek do owsianek, kanapek czy naleśników. Do zrobienia wersji bez nabiału potrzebujesz niewielu składników – podstawą jest mleko kokosowe lub pasta z fasoli. Wypróbuj dwa proste przepisy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wegański krem czekoladowy - prosty i tani przepis
fot. Adobe Stock
Krem czekoladowy to jedna z ulubionych słodkości dzieci i dorosłych, często wybierana na śniadanie. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików ze słodką pastą, jednak bardzo często w ich składzie znajdują się niezdrowe substancje i duże ilości cukru.

Wegański krem czekoladowy jest zazwyczaj droższy ze względu na składniki - bardzo często znajdują się w nim orzechy lub daktyle. Tutaj znajdziesz przepisy, które wykonasz niskim kosztem – składniki do nich użyte są ogólnodostępne i tanie.

W bardzo prosty i szybki sposób przygotujesz domowy krem czekoladowy w wersji wegańskiej – to pyszna i zdrowsza alternatywa popularnych słodkich kremów, którą warto wypróbować.

Wegański krem czekoladowy z mleka kokosowego

Ten wegański krem czekoladowy to tylko trzy składniki - zrobisz go w chwilę.

Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła.
Wykonanie:
  1. W garnku umieść wszystkie składniki oprócz cukru.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu połączenia się wszystkich składników, aż masa będzie gładka. Uważaj, żeby nie zagotować masy na krem czekoladowy.
  3. Po podgrzaniu miksuj masę przez 2 minuty, aby się napowietrzyła.
  4. Gotowy wegański krem czekoladowy przelej do słoika i zostaw do wystudzenia.
  5. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Do kremu czekoladowego możesz użyć domowego mleka, musi być ono jednak tłuste - zobacz jak zrobić mleko kokosowe

Wegański krem czekoladowy
fot. Adobe Stock

Wegański krem czekoladowy z fasoli

Do wykonania tego wegańskiego kremu czekoladowego potrzebujesz blendera.

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą,
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru,
  • 5 łyżeczek kakao.
Wykonanie:
  1. Fasolę wraz z zalewą zblenduj na gładką masę.
  2. Do fasoli dodaj kakao oraz słodzidło.
  3. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wegański krem czekoladowy możesz dosłodzić według potrzeb, dodając więcej cukru lub ksylitolu.
  5. Przełóż wegański krem czekoladowy do słoika i przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Wegański krem czekoladowy – z czym jeść?

Wegański krem czekoladowy idealnie sprawdzi się do dań śniadaniowych. Przygotowana dzień wcześniej nocna owsianka z bananem i wegańskim kremem czekoladowym będzie doskonałym pobudzeniem i doda energii na resztę dnia.

Zrób naleśniki z jabłkami i posmaruj je z wierzchu czekoladą kiedy będą jeszcze ciepłe  - wegański krem czekoladowy wspaniale się roztopi.

Naleśniki z kremem czekoladowym Pudding chia z wegańskim kremem czekoladowym
fot. Adobe Stock

Chrupiące gofry twarogowe w połączeniu z wegańskim kremem czekoladowym i ulubionymi owocami to pyszna przekąska, która zasmakuje najmłodszym.

Wykorzystaj prosty przepis na pudding chia na mleku kokosowym i dodaj na jego wierzch wegański krem czekoladowy, posypując wszystko płatkami lub wiórkami kokosowymi. Na ten prosty i pyszny deser mogą sobie pozwolić nawet osoby dbające o linię.