

Smak gorzki - gdzie go znajdziemy?
Kawa, czarna herbata albo grejpfrut. A może - dość przewrotnie - gorzka czekolada? Takie odpowiedzi można usłyszeć, kiedy pada pytanie o gorzki smak. Co warto o nim wiedzieć?
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Kawa, czarna herbata albo grejpfrut. A może - dość przewrotnie - gorzka czekolada? Takie odpowiedzi można usłyszeć, kiedy pada pytanie o gorzki smak. Co warto o nim wiedzieć?
Solenie i susznei warzyw oraz owoców jest łatwą i tanią metoda konserwacji żywności. Dzięki niej szybko poradzimy sobie z nadmiarem świeżych produktów i zachowamy je na przyszłość.
Latem i jesienią robimy pzretwory po to, by zimą móc cieszyć się smakiem owoców i warzyw. Jedną z metod utrwalania warzyw jest kiszenie.
Jakie smaki potraficie wymienić z marszu? Coś może być słodkie albo słone, kwaśne lub gorzkie. I jakie jeszcze? Piątym, podstawowym i bez problemu wyczuwalnym przez kubki smakowe człowieka jest umami.
Najprzyjemniejszy ze wszystkich podstawowych smaków rozpoznawanych przez człowieka to właśnie błoga słodkość, pieszcząca nasze podniebienia. Ciasta, desery, lody, dressingi - kto z nas nie zna tych smaków?
Zobacz nasze przepisy na koktajle, które świetnie nadają się na upalny dzień lub letnie przyjecie. Te orzeźwiające smakołyki, mogą być także modnym dodatkiem, który zabierzecie na piknik czy na wypoczynek przy basenie. Zapraszamy do inspirowania się naszymi recepturami!
Niebawem sezon na pyszne i zdrowe buraczki. Nie masz jeszcze kulinarnego pomysłu na ich przyrządzenie? Przeczytaj nasz artykuł i skuś się na pyszną zupę buraczkową. Zapraszamy!
Warzywa korzeniowe to niezastąpiony składnik aromatycznego wywaru. Jak sama nazwa wskazuje, ich jadalną częścią są korzenie, które rosną pod ziemią.
Chyba każdy z nas lubi kapustę albo gotuje w domu bigos. Można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Do warzyw kapustnych zaliczają się także inne warzywa.
Warzywa cebulowe są bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy? Zapraszam do dalszego czytania.