Jak zrobić zupę z kalarepy?
Aby przygotować pożywną zupę z kalarepy potrzebujemy wywaru rosołowego, kilku podstawowych, utartych warzyw, ziemniaków, przypraw, śmietany i masła. Całość jest smaczna, sycąca i zdrowa.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Aby przygotować pożywną zupę z kalarepy potrzebujemy wywaru rosołowego, kilku podstawowych, utartych warzyw, ziemniaków, przypraw, śmietany i masła. Całość jest smaczna, sycąca i zdrowa.
Kalarepę należy wydrążyć z miąższu i ugotować, a następnie jej środek wypełnić farszem przygotowanym z ryżu, papryki, cebuli, sera i przypraw. Tak przygotowaną można podawać jako lekki, wakacyjny obiad.
Nie każdy wie, jak mało kalorii kryje się w tych pysznych owocach! Na 100 gramów produktu przypada ich zaledwie... 39! Brzoskwinie mają jeszcze więcej zalet!
Kalarepę pokrojoną w kostkę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Ugotowaną możemy połączyć ze śmietaną lub poddusić na maśle, zagęścić mąką i podawać z koperkiem.
Dżem z czereśni wykonamy z wydrylowanych owoców, cukru, soku z cytryny i ulubionych przypraw dodanych dla oryginalnego smaku. Całość powinna być smażona około 4 godzin.
Z czereśni można przygotować wiele smakowitych przetworów: konfitury, dżemy i soki. Owoce świetnie smakują także jako dodatek do ciast, naleśników i innych deserów.
Do przygotowania mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z owocami potrzebujemy wiśnie, mąkę, mleko, olej, cukier, kakao i jajko. Suche i mokre składniki najpierw mieszamy osobno, później łączymy razem z owocami - świeżymi lub mrożonymi.
Do wykonania popularnej sałatki Cezar potrzebujemy kurczaka upieczonego na grillu, grzanek, kilku liści sałaty rzymskiej, masło oraz składniki na pyszny sos.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy mieszkanki owoców morza, które gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku. Łączymy je z sałatą, pomidorami, przyprawami, cebulą i dressingiem wykonanym z musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku.
Podstawą wykonania sałatki hawajskiej jest ananas pokrojony w kostkę. Mieszamy go z ugotowanym filetem z kurczaka, kukurydzą i majonezem. Możemy dodać ryż lub makaron, świeżą pietruszkę i przyprawy.