Jak zrobić babkę zebrę?
Do przygotowania babki zebry potrzebujemy mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia, masła, jajek, mleka i kakao.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Do przygotowania babki zebry potrzebujemy mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia, masła, jajek, mleka i kakao.
Mąka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka - tyle trzeba do przygotowania wilgotnej babki.
Pasztet możemy przygotować z różnorodnych rodzajów mięsa, które gotujemy, bądź dusimy, a następnie mielimy, łączymy z dodatkami i zapiekamy. Możemy dodać do niego ulubione warzywa, czy kasze.
Do wykonania pysznego, delikatnego i soczystego mięsa z grilla potrzebujemy kilka piersi kurczaka, podstawowe przyprawy i sos barbecue. Grillujemy ok. 30-40 minut uważając, żeby nie przypalić mięsa.
Do wykonania pysznych ziemniaków z grilla potrzebujemy kilku sztuk dobrych, podgotowanych ziemniaków, oliwę z oliwek, czosnek i ulubione przyprawy. Pieczemy w folii aluminiowej ok. 30-40 min.
Jedną z najpopularniejszych sałatek do dań z grilla jest ta z ziemniakami. Do jej przygotowania potrzebujemy ugotowane młode ziemniaki, świeżą cebulę i koperek, ogórki małosolne, olej oraz przyprawy.
Kaszę kukurydzianą wsypujemy do zimnej wody i gotujemy przez 15-20 minut od wrzenia. Na jedną szklankę kaszy powinno przypadać około 2,5 szklanki wody.
Ugotowane jajka, szczypiorek i majonez wystarczą do przygotowania prostej pasty jajecznej do pieczywa. Z majonezu możesz jednak zrezygnować, a skład pasty wzbogacić o awokado. Oto 2 przepisy na smaczną pastę jajeczną!
Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle, oleju lub oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Tłuszcz na patelni powinien być bardzo gorący. Z czym podać polędwiczki wieprzowe i jak sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio usmażone? Zobacz!
Do bigosu najlepiej pasuje półwytrawne lub wytrawne wino czerwone. Możemy użyć również białego, aby kapusta nie ściemniała.