Jak smażyć polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle, oleju lub oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Tłuszcz na patelni powinien być bardzo gorący. Z czym podać polędwiczki wieprzowe i jak sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio usmażone? Zobacz!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak smażyć polędwiczki wieprzowe?
fot. Fotolia
Smażone polędwiczki wieprzowe to bardzo dobry pomysł na obiad. Robi się je szybko. Jedyną trudnością może okazać się samo smażenie. Jeśli chcemy uzyskać miękkie i soczyste mięso, skrupulatnie kontrolujmy czas obróbki termicznej. Zdecydowanie łatwiej jest upiec polędwiczki wieprzowe, niż je usmażyć.

Przygotowanie polędwiczki wieprzowej do smażenia

  • Polędwiczkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wysuszenia.
  • Mięso pokrój na plastry o grubości około 1,5-2 centymetry.
  • Każdy plaster lekko dociśnij i rozgnieć dłonią.
  • Otrzymane kotleciki dopraw pieprzem, solą i ziołami np. bazylią, oregano, papryką lub czosnkiem. Jeśli masz więcej czasu polędwiczki umieść w marynacie.

Smażenie polędwiczek wieprzowych

  • Rozbite polędwiczki wieprzowe smaż na gorącym tłuszczu: maśle, oliwie lub oleju. Po chwili przewróć je na drugą stronę i powtórz tę czynność.
  • Polędwiczki smaż do momentu, w którym boki zaczną się robić jaśniejsze, a wierzch i spód polędwiczek ładnie się zarumienią. Łącznie zajmie Ci to około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Jeśli z polędwiczek wypływa przezroczysty płyn to znaczy, że są one gotowe.
  • Po usmażeniu warto pozostawić polędwiczki na patelni lub na talerzu, aby mięso chwilę odpoczęło.

Dodatki do polędwiczki wieprzowej

Istnieje wiele przepisów na smaczne polędwiczki wieprzowe. Mięso to lubi wyraziste dodatki. Dlatego warto podać je np. z podsmażaną cebulką, a całość polać sosem śmietanowo-musztardowym lub gęstym sosem chrzanowym. Polędwiczki zazwyczaj serwujemy z ziemniakami, kaszą gryczaną, ryżem i ulubioną surówką.