Smażone polędwiczki wieprzowe to bardzo dobry pomysł na obiad. Robi się je szybko. Jedyną trudnością może okazać się samo smażenie. Jeśli chcemy uzyskać miękkie i soczyste mięso, skrupulatnie kontrolujmy czas obróbki termicznej. Zdecydowanie łatwiej jest upiec polędwiczki wieprzowe, niż je usmażyć.
Przygotowanie polędwiczki wieprzowej do smażenia
- Polędwiczkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wysuszenia.
- Mięso pokrój na plastry o grubości około 1,5-2 centymetry.
- Każdy plaster lekko dociśnij i rozgnieć dłonią.
- Otrzymane kotleciki dopraw pieprzem, solą i ziołami np. bazylią, oregano, papryką lub czosnkiem. Jeśli masz więcej czasu polędwiczki umieść w marynacie.
Smażenie polędwiczek wieprzowych
- Rozbite polędwiczki wieprzowe smaż na gorącym tłuszczu: maśle, oliwie lub oleju. Po chwili przewróć je na drugą stronę i powtórz tę czynność.
- Polędwiczki smaż do momentu, w którym boki zaczną się robić jaśniejsze, a wierzch i spód polędwiczek ładnie się zarumienią. Łącznie zajmie Ci to około 3-4 minuty z każdej strony.
- Jeśli z polędwiczek wypływa przezroczysty płyn to znaczy, że są one gotowe.
- Po usmażeniu warto pozostawić polędwiczki na patelni lub na talerzu, aby mięso chwilę odpoczęło.