Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Kaszę kukurydzianą wsypujemy do zimnej wody i gotujemy przez 15-20 minut od wrzenia. Na jedną szklankę kaszy powinno przypadać około 2,5 szklanki wody.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak gotować kaszę kukurydzianą?
fot. Fotolia
Kasza kukurydziana to idealna kasza dla osób będących na diecie oraz dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego jej spożycie nie grozi wystąpieniem alergii. Kaszę kukurydzianą można gotować na wodzie, mleku lub soku. Jak to zrobić, by miała idealną konsystencję? Sprawdź!

Jak ugotować kaszę kukurydzianą?
  • Przygotuj garnek z grubym dnem.
  • Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, mleka lub soku.
  • Odmierz odpowiednią ilość kaszy kukurydzianej - na 2,5 szklanki płynu przypada 1 szklanka kaszy.
  • Kaszę wsyp do zimnej wody lub mleka.
  • Do wody dodaj szczyptę soli.
  • Gotuj przez 15-20 minut od momentu zagotowania się wody/mleka.
  • Nie zapominaj o mieszaniu! Zapobiegnie to przywieraniu kaszy do dna garnka.
  • Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
  • Ugotowaną kaszę odstaw na 30 minut. Możesz dodać do niej łyżeczkę masła.
Co zrobić z kaszy kukurydzianej?

Kasza kukurydziana to świetny dodatek do obiadu. Zrobisz z niej także smaczne kluseczki, placuszki, a nawet chleb. Jednym z najpopularniejszych dań z kaszy kukurydzianej jest polenta, czyli typowo włoski przysmak podawany z serem i sosem. Warto pamiętać, że kaszą kukurydzianą można zagęszczać zupy i sosy. Fakt ten mogą wykorzystać osoby uczulone na gluten.

Jaka kasza dla niemowlaka?

To właśnie kasza kukurydziana najczęściej jako pierwsza włączana jest do diety niemowlaka. Przemawiają za tym przede wszystkim brak glutenu oraz łatwa przyswajalność. Jest delikatna w smaku. Warto ją podać już 5-6 miesięcznemu maluchowi. Na pewno zasmakuje mu, gdy ugotujemy ją na soku owocowym lub dodamy do niej sezonowe owoce.