Jak ugotować flaki?
Flaki gotujemy w wodzie przez 2 godziny, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa m.in. marchew i seler.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Flaki gotujemy w wodzie przez 2 godziny, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa m.in. marchew i seler.
Rybę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W zależności od wielkości i rodzaju ryby dostosowujemy czas pieczenia.
Czerwone banany, tak samo jak te zwykłe, można jeść na surowo. Oprócz tego można je dodać do koktajli, ciast lub przygotować w wersji pieczonej i smażonej.
Banany przechowuje się w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest je umieścić luzem, np. w misce. Aby nie dojrzewały zbyt szybko, najlepiej jest umieścić je w ciemniejszym miejscu.
Kapusta, marchewka i zalewa na bazie oleju i octu – tyle potrzeba, by zrobić surówkę jak w chińskiej restauracji. Taką surówkę warto dodać do potraw z ryżem lub makaronem chińskim.
Zapiekankę można przygotować z przeciętej na pół bagietki, kawałków chleba lub bułki. Na wierzchu układa się dodatki i całość zapieka w 220 st. C w piekarniku.
Brownie z mikrofalówki robi się z masła, jajek, mąki i kakao. Składniki umieszcza się w kubeczku i „piecze” przez około 5 minut w mikrofalówce.
Ciasto drożdżowe dzieli się na mniejsze kawałki. Drożdżówki piecze się następnie przez 20 minut w piekarniku. Słodkie bułki można zrobić bez dodatków, z kruszonką lub owocami.
Pierś z indyka można zrobić w wersji smażonej, gotowanej lub pieczonej. Przed obróbką mięso należy zamarynować lub zapeklować. Dzięki temu wychodzi soczysta.
Pierś z indyka należy umieścić w przyprawach na całą noc i na drugi dzień zapiec. Aby nie wyszła sucha, pierś piecze się ok. 1 godziny na każdy 1 kg mięsa.