Jak przygotować szynkę do wędzenia?
Szynkę do wędzenia należy odpowiednio zamarynować z dodatkiem soli peklowej. Na każdy kilogram mięsa musimy poświęcić 1 dzień marynowania.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Szynkę do wędzenia należy odpowiednio zamarynować z dodatkiem soli peklowej. Na każdy kilogram mięsa musimy poświęcić 1 dzień marynowania.
Granat należy przepołowić i wyciągnąć z niego wszystkie pestki. Następnie miksujemy całość i przesiewamy przez sitko. Opcjonalnie dolewamy wodę.
Kotlety schabowe powinno smażyć się na smalcu. Wówczas będą idealnie wypieczone a ich smak będzie głębszy.
Mięso na hamburgery przygotowujemy najlepiej z wołowiny lub gotowego mięsa mielonego. Formujemy kotlety i smażymy na obu stronach na grillowej patelni.
Masło orzechowe, nalewka oraz rozmaite wypieki i dania główne. Orzechy włoskie posiadają szerokie zastosowanie w kuchni. Co dobrego z nich zrobić?
Jabłka piecze się w piekarniku w 190 st. C lub w kuchence mikrofalowej. Mogą być pieczone bez dodatków lub z nadzieniem.
Mule przygotowuje się najczęściej w białym winie i serwuje z dodatkiem makaronu. Ugotowane można również dodawać do sałatek lub przystawek.
Pieczoną kaczkę można podawać z zapiekanymi jabłkami, kluskami ziemniaczanymi lub ugotowaną kaszą.
Skrzydełka piecze się w piekarniku ok. 30 minut, w zależności od temperatury pieczenia. Na grillu czas ten jest krótszy nawet o połowę.
Marchewkę wystarczy zetrzeć na tarce i połączyć z wybranym dodatkiem, by otrzymać surówkę do obiadu. Taką sałatkę można zrobić na słodko i na słono.