

Ozdoby wielkanocne z makaronu - jak je zrobić?
Ozdoby wielkanocne z makaronu przygotowuje się z surowych klusek. Makaronowe farfalle są doskonałe do tworzenia stroików.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Ozdoby wielkanocne z makaronu przygotowuje się z surowych klusek. Makaronowe farfalle są doskonałe do tworzenia stroików.
Szparagi ze słoika są bardziej miękkie niż świeże. Szparagi ze słoika przygotowuje się więc krócej - ich gotowanie lub smażenie trwa maksymalnie kilka minut. Po odcedzeniu z wody szparagi owija się szynką bądź serem, zalewa galaretą lub dodaje do makaronów.
Zakwas chlebowy powstaje z mąki i wody, które są poddawane fermentacji bakteryjnej. Na jego bazie można tworzyć w domu w automacie różne rodzaje chlebów.
Do przygotowania jajecznicy potrzebne są dowolne jajka (np. kurze lub przepiórcze) i kawałek dobrej kiełbasy. Na rozgrzanym na patelni maśle smaży się półplasterki kiełbasy, a następnie dodaje się roztrzepane w misce jaja i smaży kilka minut, mieszając.
Sosy do pizzy przygotowuje się ze świeżych pomidorów, koncentratu lub przecieru z przyprawami. Rozwałkowane ciasto drożdżowe smarowane jest dobrze doprawionym sosem sosem, posypywane startym serem, ziołami i pieczone.
Kiełbasa to zmielone mięso z dodatkiem aromatycznych przypraw. Farsz wtłaczany jest do naturalnych (jelita) lub sztucznych osłonek. Kiełbasa może być wędzona, sparzana wrzątkiem albo suszona.
Chiński makaron z warzywami smaży się z marchewką, papryką, cebulą, porem, fasolą, pędami bambusa i grzybami mun. Można też dodać kukurydzę i czosnek. Potrawę najlepiej doprawić sosem sojowym.
Ocet ryżowy powstaje z wina ryżowego. Doprawia się nim ryż do sushi, sałatki, sosy, makarony oraz marynuje mięso przed smażeniem lub pieczeniem.
Flądrę można smażyć klasycznie, w panierce lub cieście naleśnikowym. Najlepiej zamarynować ją w soli z dodatkiem ziół, takich jak koperek czy majeranek.
Rosół w szybkowarze gotuje się przez 40 minut. Najbardziej popularny jest ten przygotowywany z drobiu: kaczki, kurczaka, gęsi czy indyka.