

Jaka sałatka do ryżu?
Obiady z ryżem najlepiej komponują się z surówkami o lekko kwaśnym smaku przełamanym słodkimi dodatkami (jabłko, marchew). Łagodnym i aromatycznym uzupełnieniem potraw z ryżem jest surówka z selera skropiona sokiem z cytryny.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Obiady z ryżem najlepiej komponują się z surówkami o lekko kwaśnym smaku przełamanym słodkimi dodatkami (jabłko, marchew). Łagodnym i aromatycznym uzupełnieniem potraw z ryżem jest surówka z selera skropiona sokiem z cytryny.
Golonkę piecze się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 – 2,5 godzin w zależności od wielkości porcji mięsa. Przyprawiona wcześniej świeżo startym pieprzem i solą będzie miała złotobrązową skorupkę.
Sos do spaghetti można zrobić z pomidorów z puszki, podsmażonego mięsa mielonego, bazylii i oregano. Taki sos można zrobić także z boczku, owoców morza i ryb.
Wołowinę możemy piec, grillować, smażyć lub dusić w sosie. W zależności od tego jaki kawałek mięsa wybierzemy, należy dobrać odpowiednią metodę.
Sos do mięsa, w zależności od jego rodzaju, przygotowuje się z warzyw lub owoców. Często wykorzystywany jest także sos własny, który tworzy się w trakcie pieczenia lub duszenia mięsa.
Jajecznica na szynce to szybka potrawa z jajek przygotowywana na patelni. Surowe jaja podsmaża się na maśle, dodaje pokrojoną szynkę i cebulę. Podstawowy przepis można urozmaicić o grzyby (np. kurki), ser żółty, pomidory, paprykę i ogórki kiszone.
Białe i zielone szparagi można gotować, piec, smażyć i grillować. Inaczej smakują szparagi z piekarnika, inaczej grillowane szparagi, szparagi z bułką tartą, szparagi z jajkiem, szparagi z kurczakiem, szparagi z sosem czy zupa krem ze szparagów białych.
Czarny ryż gotuje się przez minimum pół godziny. Ziarna zalej zimną, osoloną wodą i postaw na małym ogniu. Ryż świetnie komponuje się z warzywami, kurczakiem czy krewetkami.
Brązowy ryż ugotujesz w osolonej wodzie, w garnku z pokrywką. Ziarna dobrze smakują z warzywami, kurczakiem i jabłkami.
Gołąbki podgrzewaj po podlaniu ich wodą. Dzięki temu danie nie przypali się i będzie wilgotne. Gołąbki możesz też natrzeć oliwą, by stały się soczyste.