

Jak zamrozić kalafiora?
Kalafior należy zamrozić po obgotowaniu go w wodzie. Warzywo powinno obeschnąć. Następnie kalafior przekłada się do torebki foliowej i umieszcza w zamrażarce.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Kalafior należy zamrozić po obgotowaniu go w wodzie. Warzywo powinno obeschnąć. Następnie kalafior przekłada się do torebki foliowej i umieszcza w zamrażarce.
Cienkie naleśniki zrobisz z mąki, mleka, cukru, oleju, jajek i proszku do pieczenia. Surowe ciasto usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Placki wypełnij ulubionym farszem.
Majonez szybko zrobisz za pomocą blendera. Do miski włóż jaja, musztardę, oliwę, ocet, sól, cukier i przyprawy. Zamiast jaj możesz użyć awokado. Całość zmiksuj.
Zupa fasolowa powinna być gotowana na żeberkach, boczku lub kiełbasie. Do wrzątku dodaj warzywa i przyprawy, a pod koniec gotowania wsyp miękką fasolę oraz ziemniaki.
Kaszę mannę wsyp na wrzątek i ugotuj. Możesz posłodzić ją miodem i połączyć z utartym jabłkiem oraz rozgniecionym bananem.
Złożone w kopertę gołąbki układa się ciasno i dusi w sosie oraz pod warstwą liści kapusty w zamkniętym pokrywką garnku.
Sushi zawija się w nori ułożone błyszczącą stroną do spodu - nie ma potrzeby zwilżania alg wodą, gdyż nie sklejają się ze sobą. Na matowej powierzchni nori układa się ostudzony ryż, rybę i resztę składników.
Usmażony brokuł jest najlepszy, gdy opanieruje się różyczki w roztrzepanym i przyprawionym solą i pieprzem jajku oraz bułce tartej. Można dodać również nieco czosnku.
Miękkie chrupki kukurydziane można podawać dzieciom od 5. miesiąca życia: smakują zarówno same, jak i maczane w Nutelli, czekoladzie, dżemie. Nie jest możliwe samodzielne przygotowanie ich w domu – trzeba posiadać ekstruder.
Zaczyn do ciasta na pizzę musi mieć czas na wyrośnięcie. Ciasto najlepiej przyrządzić dzień przed planowanym pieczeniem pizzy.