Jeśli świeży kalafior zblanszujesz we wrzątku, warzywo nie sczernieje. Obgotowane różyczki pozostaw do wyschnięcia, żeby nie oblepiły się warstwą lodu.
Jak zamrozić świeży kalafior?
Świeży kalafior możesz zamrozić na zimę.
Jeśli masz nadmiar ugotowanego kalafiora, również możesz go zamrozić. Wystarczy, że różyczki odcedzisz na durszlaku i pozostawisz, by wyschły. Następnie przełóż warzywo do woreczków strunowych i włóż do zamrażarki. Kalafior nadaję się spożycia w przeciągu tygodnia.
Dania z zamrożonego kalafiora
Po rozmrożeniu, kalafior możesz dodać do zupy lub ugotować i zjeść z zasmażką z bułki tartej i masła. Świetnie smakuje również sos, który przyrządzisz ze zmiksowanych różyczek z dodatkiem musztardy, mleka kokosowego, oleju słonecznikowego, soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Dip świetnie komponuje się z pieczywem i sałatkami.
Jak zamrozić świeży kalafior?
Świeży kalafior możesz zamrozić na zimę.
- Warzywo umyj, oczyść z liści i podziel na różyczki.
- W garnku zagotuj wodę z solą oraz sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu różyczki zachowają kolor i będą lekko słone.
- Wrzuć kalafior do wrzącej wody i gotuj przez 4 minuty.
- Zblanszowane różyczki odcedź i przełóż na suchy, czysty ręcznik.
- Warzywo pozostaw na kilka godzin do obeschnięcia.
- Różyczki przełóż do torebek foliowych, a następnie umieść w zamrażarce.
- Zamrożony kalafior gotuj na wrzątku przez około 10 minut.
Jeśli masz nadmiar ugotowanego kalafiora, również możesz go zamrozić. Wystarczy, że różyczki odcedzisz na durszlaku i pozostawisz, by wyschły. Następnie przełóż warzywo do woreczków strunowych i włóż do zamrażarki. Kalafior nadaję się spożycia w przeciągu tygodnia.
Dania z zamrożonego kalafiora
Po rozmrożeniu, kalafior możesz dodać do zupy lub ugotować i zjeść z zasmażką z bułki tartej i masła. Świetnie smakuje również sos, który przyrządzisz ze zmiksowanych różyczek z dodatkiem musztardy, mleka kokosowego, oleju słonecznikowego, soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Dip świetnie komponuje się z pieczywem i sałatkami.