

Jak jeść awokado?
Awokado przed jedzeniem przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę ze środka i obieramy ze skóry.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Awokado przed jedzeniem przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę ze środka i obieramy ze skóry.
Amarantus zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około 15 minut aż zmięknie. Tak przygotowany możemy wykorzystać do wielu potraw.
Bób gotuje się od 10 do 20 minut. Dokładny czas uzależniony jest od tego, jak stare jest warzywo oraz czy jest ono świeże czy mrożone.
Kaloryczność bananów zależy od gatunku. Przykładowo banany właściwe (Musa) uważane są za jedne z bardziej kalorycznych owoców. Posiada on 95 kcal w 100 g samego miąższu.
Łososia piecze się około 20 minut w piekarniku. Czas ten może się wydłużać lub skracać w zależności od wielkości pieczonych kawałków, temperatury i wybranej techniki zapiekania.
Zapiekankę przygotowujemy z pokrojonych ziemniaków w cienkie plasterki z dodatkiem mięsa mielonego. Całość jest zapiekana w sosie pod startym serem w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Standardowy czas pieczenia dla 1 kg mięsa to ok. 50 minut. Długość pieczenia karkówki zależy jednak także od wielkości kawałka oraz temperatury. Zobacz, ile piec karkówkę aby była soczysta.
Kompot powstaje w wyniku gotowania owoców w wodzie. Często dodaje się do niego cukier oraz przyprawy. Czas gotowania jest uzależniony od rodzaju wybranych składników.
Kotlety, roladki i pieczenie – to trzy najpopularniejsze dania ze schabu. Są proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się zarówno na zwykły obiad, jak i na specjalne okazje.
Sos beszamelowy robi się z mąki, mleka, masła i gałki muszkatołowej. Cały proces przygotowania zajmuje mniej niż 10 minut. Taki sos można potem wykorzystać do lasagne lub zapiekanki.