Amarantus to ziarno znane już w starożytności. Obecnie coraz więcej osób wprowadza je do swojej diety z powodu korzyści jakie daje ono naszym organizmom.
Amarantus jak gotować?
Ziarna amarantusa nie są zbyt popularne i często nie wiemy jak jej jeść. Okazuje się, że można je wykorzystać do wielu ciekawych potraw.
Ziarno to znane jest od tysiącleci, uprawiali je Inkowie i Aztekowie. Uznawali je za świętą roślinę i często wykorzystywali w kuchni, by dodać sobie siły i waleczności. Dzisiaj również możemy wzmocnić swój organizm spożywając amarantus. Zawiera on wiele białka, żelaza, wapnia i błonnika, jednocześnie jest lekkostrawny. Nie zawiera on glutenu, więc jest polecany dla osób chorych na celiakie lub osób uczulonych na ten składnik.
Amarantus jak gotować?
- Pół szklanki ziaren amarantusa zalewamy jedną szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli,
- Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 minut,
- Powinien w tym czasie wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki.
- Ziarna amarantusa można też dodać bezpośrednio do zupy, pamiętajmy jednak, że znacznie zwiększa objętość, dodawajmy go więc niewiele i gotujmy do momentu, aż będzie bardzo miękki.
Ziarna amarantusa nie są zbyt popularne i często nie wiemy jak jej jeść. Okazuje się, że można je wykorzystać do wielu ciekawych potraw.
- Zupy- właściwie pasuje do większości zup nawet tych tradycyjnych,
- Sałatki- możemy komponować je według własnego uznania,
- Kotlety- takie mięsne lub z dodatkiem warzyw,
- Desery- możemy go wykorzystać zamiast na przykład kaszy manny,
- Wypieki- świetnie smakują ciasteczka, czy ciasta z dodatkiem tej kaszy,
- Faszerowane warzywa- cukinia, papryka, bakłażan, czy nawet gołąbki z dodatkiem amarantusa będą ciekawą odmianą.
Ziarno to znane jest od tysiącleci, uprawiali je Inkowie i Aztekowie. Uznawali je za świętą roślinę i często wykorzystywali w kuchni, by dodać sobie siły i waleczności. Dzisiaj również możemy wzmocnić swój organizm spożywając amarantus. Zawiera on wiele białka, żelaza, wapnia i błonnika, jednocześnie jest lekkostrawny. Nie zawiera on glutenu, więc jest polecany dla osób chorych na celiakie lub osób uczulonych na ten składnik.