Jak gotować amarantus?

Amarantus zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około 15 minut aż zmięknie. Tak przygotowany możemy wykorzystać do wielu potraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak gotować amarantus?
fot. Fotolia
Amarantus to ziarno znane już w starożytności. Obecnie coraz więcej osób wprowadza je do swojej diety z powodu korzyści jakie daje ono naszym organizmom.

Amarantus jak gotować?
  • Pół szklanki ziaren amarantusa zalewamy jedną szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli,
  • Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 minut,
  • Powinien w tym czasie wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki.
  • Ziarna amarantusa można też dodać bezpośrednio do zupy, pamiętajmy jednak, że znacznie zwiększa objętość, dodawajmy go więc niewiele i gotujmy do momentu, aż będzie bardzo miękki.
Amarantus do czego używać?

Ziarna amarantusa nie są zbyt popularne i często nie wiemy jak jej jeść. Okazuje się, że można je wykorzystać do wielu ciekawych potraw.
  • Zupy- właściwie pasuje do większości zup nawet tych tradycyjnych,
  • Sałatki- możemy komponować je według własnego uznania,
  • Kotlety- takie mięsne lub z dodatkiem warzyw,
  • Desery- możemy go wykorzystać zamiast na przykład kaszy manny,
  • Wypieki- świetnie smakują ciasteczka, czy ciasta z dodatkiem tej kaszy,
  • Faszerowane warzywa- cukinia, papryka, bakłażan, czy nawet gołąbki z dodatkiem amarantusa będą ciekawą odmianą.
Amarantus pochodzenie i właściwości?

Ziarno to znane jest od tysiącleci, uprawiali je Inkowie i Aztekowie. Uznawali je za świętą roślinę i często wykorzystywali w kuchni, by dodać sobie siły i waleczności. Dzisiaj również możemy wzmocnić swój organizm spożywając amarantus. Zawiera on wiele białka, żelaza, wapnia i  błonnika,  jednocześnie jest lekkostrawny. Nie zawiera on glutenu, więc jest polecany dla osób chorych na celiakie lub osób uczulonych na ten składnik.