Poznaj najlepsze smaczki i ciekawostki kulinarne z całego świata. Odkryj kuchnie tradycyjną, molekularną i tą z najdalszych zakątków świata.
 
Zobacz jak wygląda czekoladowy kebab, w ile minut można zjeść 20 pączków oraz poznaj tajemnice niezwykłych i oryginalnych przypraw. Dowiedz się do czego możesz użyć w kuchni papedy, jak wyglądają ziarna sorgo – zboża z Afryki, dlaczego whisky będzie w kosmosie.

Sprawdź kiedy obchodzimy Święto Musztardy, Dzień Buraka i Sernika. Specjalnie dla Was na  bieżąco aktualizujemy Kalendarz Świąt Kulinarnych. Dzięki nam będziecie pamiętać o każdym święcie kulinarnym.

Jedzenie to sztuka. Prezentujemy Wam niezwykłe obrazy z jedzenia. Sprawdźcie jak artystycznie można wykorzystać arbuza, lody, papryczkę chili, mięso.

Nasze Smaczki dodadzą smaczku waszemu kulinarnemu życiu.
Olej makowy - w kuchni i nie tylko
  • 6
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Smaczki

Olej makowy - w kuchni i nie tylko

Czy słyszeliście kiedykolwiek o oleju makowym? Przyznam szczerze, że ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że taki istnieje. Sprawdźcie, czym się charakteryzuje!

Olej ze śliwek
  • 5
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Smaczki

Olej ze śliwek

Choć zabrzmi to kuriozalnie, mało osób wie, że ze śliwek wytwarzany jest olej, a jego smak przypomina migdały i marcepan. Odpowiedź na pytanie, dlaczego warto po niego sięgać, znajdziecie w artykule!

Arancini - sycylijski przysmak
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Arancini - sycylijski przysmak

Kuchnia włoska kojarzona jest głównie z makaronem i pizzą. To błąd - można w niej znaleźć wiele innych, pysznych - choć mniej popularnych - dań. Poznajcie arancini, małe ryżowe kuleczki, które można serwować z dowolnymi dodatkami.

Domowe ptasie mleczko
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Domowe ptasie mleczko

Ptasie mleczko to moje dzieciństwo. Kocham smak tej delikatnej pianki, doskonale oblanej mleczną czekoladą... Jak samemu przygotować tę pyszność?

Durian - najbardziej śmierdzący owoc świata
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Durian - najbardziej śmierdzący owoc świata

Jak wielkie było moje zaskoczenie, kiedy w Tajlandii po raz pierwszy zobaczyłam znak przekreślonego owocu w miejscu publicznym. To był durian - wystarczy raz się z nim zetknąć, aby zrozumieć słuszność takich znaków "zakazu".

Tłustoczwartkowe rekordy Guinessa
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

Tłustoczwartkowe rekordy Guinessa

Wielu z nas kojarzy Księgę rekordów Guinessa z sensacyjno-śmiesznymi informacjami na temat osiągnięć ludzi z całego świata. Okazuje się także, że popularne w naszym kraju święto, jakim jest Tłusty Czwartek również może stać się przyczynkiem do wpisania na tego typu listę.

Międzynarodowy dzień pizzy już 9 lutego!
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

Międzynarodowy dzień pizzy już 9 lutego!

Pizza - okrągły przysmak, który jest uwielbiany niemal przez wszystkich. I mały i duży chętnie sięgnie po kolejny trójkącik z ciągnącym się serem, rukolą lub włoską wędliną. Duże zróżnicowanie w smakach i rodzajach sprawia, że dosłownie każdy znajdzie coś dla siebie. Danie rodem z kuchni włoskiej doczekało się swojego święta. Szykujcie swoje piece, przygotujcie sos pomidorowy - 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Vinaigre Aceto Vinegar Ocet
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Smaczki

Vinaigre Aceto Vinegar Ocet

Ocet jest znany już od czasów starożytnych. Obecnie jest to głównie składnik kuchennych inspiracji, ale ma też niezliczoną liczbę innych zastosowań.

Nasiona chia nie tylko dla wegetarian i wegan
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

Nasiona chia nie tylko dla wegetarian i wegan

Nasiona chia, które możemy dostać także pod nazwą „szałwia argentyńska” to niedawne odkrycie zwolenników zdrowej żywności. Warto wspomnieć, że jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie wykorzystywali już Aztekowie.