Sekrety kuchni hiszpańskiej
Kuchnia hiszpańska kojarzy mi się przede wszystkim z jedzonymi na świeżym powietrzu tapas, owocami morza, paellą i tortilla de patatas. Nie wiecie, jakie potrawy kryją się pod tymi nazwami? Zapraszam do lektury!
Kuchnia hiszpańska kojarzy mi się przede wszystkim z jedzonymi na świeżym powietrzu tapas, owocami morza, paellą i tortilla de patatas. Nie wiecie, jakie potrawy kryją się pod tymi nazwami? Zapraszam do lektury!
Czy słyszeliście kiedykolwiek o oleju makowym? Przyznam szczerze, że ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że taki istnieje. Sprawdźcie, czym się charakteryzuje!
Choć zabrzmi to kuriozalnie, mało osób wie, że ze śliwek wytwarzany jest olej, a jego smak przypomina migdały i marcepan. Odpowiedź na pytanie, dlaczego warto po niego sięgać, znajdziecie w artykule!
Kuchnia włoska kojarzona jest głównie z makaronem i pizzą. To błąd - można w niej znaleźć wiele innych, pysznych - choć mniej popularnych - dań. Poznajcie arancini, małe ryżowe kuleczki, które można serwować z dowolnymi dodatkami.
Ptasie mleczko to moje dzieciństwo. Kocham smak tej delikatnej pianki, doskonale oblanej mleczną czekoladą... Jak samemu przygotować tę pyszność?
Jak wielkie było moje zaskoczenie, kiedy w Tajlandii po raz pierwszy zobaczyłam znak przekreślonego owocu w miejscu publicznym. To był durian - wystarczy raz się z nim zetknąć, aby zrozumieć słuszność takich znaków "zakazu".
Wielu z nas kojarzy Księgę rekordów Guinessa z sensacyjno-śmiesznymi informacjami na temat osiągnięć ludzi z całego świata. Okazuje się także, że popularne w naszym kraju święto, jakim jest Tłusty Czwartek również może stać się przyczynkiem do wpisania na tego typu listę.
Pizza - okrągły przysmak, który jest uwielbiany niemal przez wszystkich. I mały i duży chętnie sięgnie po kolejny trójkącik z ciągnącym się serem, rukolą lub włoską wędliną. Duże zróżnicowanie w smakach i rodzajach sprawia, że dosłownie każdy znajdzie coś dla siebie. Danie rodem z kuchni włoskiej doczekało się swojego święta. Szykujcie swoje piece, przygotujcie sos pomidorowy - 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Orientalnie nazwane małe, czerwone kuleczki to popularne w Chinach, Tybecie czy Mongolii jagody goji. Od wielu tysięcy lat są wykorzystywane z ziołolecznictwie i nie tylko. Tradycyjna Medycyna Chińska również korzysta z ich dobrodziejstw.
Ocet jest znany już od czasów starożytnych. Obecnie jest to głównie składnik kuchennych inspiracji, ale ma też niezliczoną liczbę innych zastosowań.