Poznaj najlepsze smaczki i ciekawostki kulinarne z całego świata. Odkryj kuchnie tradycyjną, molekularną i tą z najdalszych zakątków świata.
 
Zobacz jak wygląda czekoladowy kebab, w ile minut można zjeść 20 pączków oraz poznaj tajemnice niezwykłych i oryginalnych przypraw. Dowiedz się do czego możesz użyć w kuchni papedy, jak wyglądają ziarna sorgo – zboża z Afryki, dlaczego whisky będzie w kosmosie.

Sprawdź kiedy obchodzimy Święto Musztardy, Dzień Buraka i Sernika. Specjalnie dla Was na  bieżąco aktualizujemy Kalendarz Świąt Kulinarnych. Dzięki nam będziecie pamiętać o każdym święcie kulinarnym.

Jedzenie to sztuka. Prezentujemy Wam niezwykłe obrazy z jedzenia. Sprawdźcie jak artystycznie można wykorzystać arbuza, lody, papryczkę chili, mięso.

Nasze Smaczki dodadzą smaczku waszemu kulinarnemu życiu.
Jadalne kwiaty - jak je przygotować i które możemy zjeść
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Jadalne kwiaty - jak je przygotować i które możemy zjeść

Podpatrując kulinarne wyczyny mistrzów można zauważyć pewien trend. Najpiękniejsze talerze ubrane są kwiatami, w dodatku jadalnymi. Półmiski z kolorowymi płatkami nie tylko świetnie się fotografują, ale działają na wszystkie nasze zmysły. Pięknie wyglądają, wspaniale pachną i ciekawie smakują. Próbowaliście już dekoracji kwiatowych w swojej kuchni?

 19 kwietnia obchodzimy Dzień czosnku
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

19 kwietnia obchodzimy Dzień czosnku

Mała, biała główka z delikatną osłonką, której łatwo się pozbyć by dostać się do serca przyprawy. Ma ponad 250 odmian i w Polsce jest bardzo lubianym dodatkiem do wielu potraw.

12 kwietnia - Dzień Czekolady
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Miazga kakaowa, masło kakaowe, trochę innych dodatków i oto mamy wyrób idealny. Tak powstaje czekolada, która jest obiektem westchnień większości ludzi na tej planecie. I trudno się temu dziwić. Nic tak nie poprawia nastroju jak kilka okienek ulubionej czekolady.

Tajemnice zielonej herbaty
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Tajemnice zielonej herbaty

Bez wątpienia to czarna herbata króluje w naszych domach i jest najczęściej przyrządzanym naparem w kuchniach polskich rodzinach. Ma ona jednak godne następczynie, bowiem zielona herbata, biała jej odmiana czy czerwona odsłona dzielnie depczą jej po piętach i zyskują coraz to nowsze rzesze zwolenników.

Wszystko co chcesz wiedzieć o zielonej kawie
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Wszystko co chcesz wiedzieć o zielonej kawie

Zielona kawa podbija serca wielu Polaków, niegdyś nieznana i mało popularna teraz bije rekordy popularności i coraz więcej sklepów stara się o jej dostawę. Jak smakuje zielona kawa i jakie ma właściwości?

Dzień Świętego Patryka od kuchni
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Dzień Świętego Patryka od kuchni

Święty Patryk to patron Irlandii, zielonej wyspy, która jak mało która potrafi honorować swoje zwyczaje i tradycje. 17 marca przypada dzień Św. Patryka, dzień wolny od pracy, dzień fiesty i wspólnego ucztowania.

Algi - co o nich wiemy?
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Smaczki

Algi - co o nich wiemy?

Wodorosty te zamieszkują morza ciepłe oraz zimne. Hodowane są także w laboratoriach ze względu na zastosowanie w kosmetyce. Dowiedz się więcej na temat tej ciekawej rośliny!

Aromatyczna kawa działa na zmysły
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Aromatyczna kawa działa na zmysły

Kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Pijemy ją głównie jako napar, ze względu na jej walory - nie tylko smakowe. Wiemy też, że wykorzystywana jest również w kosmetyce. Czy wiedzieliście jednak, że jej woń może mieć wpływ na ... zakupy, które robicie?

Mięso z kangura - przysmak z Australii
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Mięso z kangura - przysmak z Australii

Mięso z kangura to rarytas o który raczej trudno, choć niewątpliwie warto go spróbować. W Australii ten gatunek mięsa jest równie popularny, jak w Europie wieprzowina.

Gravlax - czym jest i jak go przygotować?
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Smaczki

Gravlax - czym jest i jak go przygotować?

Wywodzi się z czasów średniowiecza i w tłumaczeniu dosłownym znaczy "pogrzebany". Brzmi intrygująco? Jeżeli jeszcze nigdy nie spotkaliście się z tą nazwą, przeczytajcie koniecznie - nie pożałujecie!