Poznaj najlepsze smaczki i ciekawostki kulinarne z całego świata. Odkryj kuchnie tradycyjną, molekularną i tą z najdalszych zakątków świata.
 
Zobacz jak wygląda czekoladowy kebab, w ile minut można zjeść 20 pączków oraz poznaj tajemnice niezwykłych i oryginalnych przypraw. Dowiedz się do czego możesz użyć w kuchni papedy, jak wyglądają ziarna sorgo – zboża z Afryki, dlaczego whisky będzie w kosmosie.

Sprawdź kiedy obchodzimy Święto Musztardy, Dzień Buraka i Sernika. Specjalnie dla Was na  bieżąco aktualizujemy Kalendarz Świąt Kulinarnych. Dzięki nam będziecie pamiętać o każdym święcie kulinarnym.

Jedzenie to sztuka. Prezentujemy Wam niezwykłe obrazy z jedzenia. Sprawdźcie jak artystycznie można wykorzystać arbuza, lody, papryczkę chili, mięso.

Nasze Smaczki dodadzą smaczku waszemu kulinarnemu życiu.
Nasiona chia nie tylko dla wegetarian i wegan
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Nasiona chia nie tylko dla wegetarian i wegan

Nasiona chia, które możemy dostać także pod nazwą „szałwia argentyńska” to niedawne odkrycie zwolenników zdrowej żywności. Warto wspomnieć, że jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie wykorzystywali już Aztekowie.

Komosa ryżowa bez tajemnic
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Komosa ryżowa bez tajemnic

Tajemniczo brzmiąca quinoa to komosa ryżowa, którą w naszych potrawach występuje częściej niż mogłoby się wydawać. Zupy, desery, drugie dania - wszędzie tam możemy ją dodać. Zlepek kilku liter tworzy ciekawą nazwę, której się boimy, bo brzmi zbyt orientalnie czy egzotycznie.

E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?

Nie cichną dyskusję na temat zastępowania białego cukru innymi substancjami. Najwięcej kontrowersji budzi sztuczny słodzik aspartam, który występuje w wielu produktach spożywczych kupowanych przez nas na co dzień. Jedni kochają go za to, że skutecznie ogranicza kalorie w menu, inni oskarżają go natomiast o rakotwórcze działanie. Postanowiliśmy przyjrzeć się tej substancji i zobaczyć jak wiele ma minusów i plusów.

E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy?

Moda na naturalną i organiczną żywność sprawiła, że coraz częściej czytamy etykiety produktów dostępnych w sklepach. Jesteśmy bardziej podejrzliwi i szukamy ekologicznych odpowiedników dla popularnych spożywczych artykułów. Bardzo częstym gościem w rozpisce użytych do produkcji elementów znajdujemy E221. Jeżeli jesteście ciekawi co kryje się pod tym symbolem to zapraszamy do dalszej lektury.

Czy powinniśmy się bać glutaminianu sodu?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Czy powinniśmy się bać glutaminianu sodu?

Wszystko co jest oznaczane złowrogą literką E na etykietach produktów spożywczych sieje zamęt i strach. Glutaminian sodu też jest tak opisywany. E621 to właśnie on. Ale czy naprawdę powinniśmy go unikać i nie spożywać? Dowiedzmy się najpierw czym jest i gdzie go możemy znaleźć.

Pomidory bez ograniczeń!
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Smaczki

Pomidory bez ograniczeń!

Jedni lubią pomidory, inni nie. Ja uwielbiam i postaram się w mojej poradzie przybliżyć tym, co nie lubią pomidorów ich wartości i zachęcić do poznania ich na nowo. Zapraszam serdecznie!

Słonina to rarytas
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Słonina to rarytas

Polska kuchnia to prawdziwa eksplozja smaków, ale często nie doceniamy tego, co wpisuje się w naszą kulinarną tradycję.

Polenta - cuda z kaszy
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Polenta - cuda z kaszy

Polenta to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań na bazie kaszy, królujący głównie w kuchni włoskiej. Poznaj rodzaje polenty i zobacz, do czego możesz ją podawać!