Poznaj najlepsze smaczki i ciekawostki kulinarne z całego świata. Odkryj kuchnie tradycyjną, molekularną i tą z najdalszych zakątków świata.
 
Zobacz jak wygląda czekoladowy kebab, w ile minut można zjeść 20 pączków oraz poznaj tajemnice niezwykłych i oryginalnych przypraw. Dowiedz się do czego możesz użyć w kuchni papedy, jak wyglądają ziarna sorgo – zboża z Afryki, dlaczego whisky będzie w kosmosie.

Sprawdź kiedy obchodzimy Święto Musztardy, Dzień Buraka i Sernika. Specjalnie dla Was na  bieżąco aktualizujemy Kalendarz Świąt Kulinarnych. Dzięki nam będziecie pamiętać o każdym święcie kulinarnym.

Jedzenie to sztuka. Prezentujemy Wam niezwykłe obrazy z jedzenia. Sprawdźcie jak artystycznie można wykorzystać arbuza, lody, papryczkę chili, mięso.

Nasze Smaczki dodadzą smaczku waszemu kulinarnemu życiu.
Komosa ryżowa bez tajemnic
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

Komosa ryżowa bez tajemnic

Tajemniczo brzmiąca quinoa to komosa ryżowa, którą w naszych potrawach występuje częściej niż mogłoby się wydawać. Zupy, desery, drugie dania - wszędzie tam możemy ją dodać. Zlepek kilku liter tworzy ciekawą nazwę, której się boimy, bo brzmi zbyt orientalnie czy egzotycznie.

E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?

Nie cichną dyskusję na temat zastępowania białego cukru innymi substancjami. Najwięcej kontrowersji budzi sztuczny słodzik aspartam, który występuje w wielu produktach spożywczych kupowanych przez nas na co dzień. Jedni kochają go za to, że skutecznie ogranicza kalorie w menu, inni oskarżają go natomiast o rakotwórcze działanie. Postanowiliśmy przyjrzeć się tej substancji i zobaczyć jak wiele ma minusów i plusów.

E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy?

Moda na naturalną i organiczną żywność sprawiła, że coraz częściej czytamy etykiety produktów dostępnych w sklepach. Jesteśmy bardziej podejrzliwi i szukamy ekologicznych odpowiedników dla popularnych spożywczych artykułów. Bardzo częstym gościem w rozpisce użytych do produkcji elementów znajdujemy E221. Jeżeli jesteście ciekawi co kryje się pod tym symbolem to zapraszamy do dalszej lektury.

Czy powinniśmy się bać glutaminianu sodu?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449
Smaczki

Czy powinniśmy się bać glutaminianu sodu?

Wszystko co jest oznaczane złowrogą literką E na etykietach produktów spożywczych sieje zamęt i strach. Glutaminian sodu też jest tak opisywany. E621 to właśnie on. Ale czy naprawdę powinniśmy go unikać i nie spożywać? Dowiedzmy się najpierw czym jest i gdzie go możemy znaleźć.

Pomidory bez ograniczeń!
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Smaczki

Pomidory bez ograniczeń!

Jedni lubią pomidory, inni nie. Ja uwielbiam i postaram się w mojej poradzie przybliżyć tym, co nie lubią pomidorów ich wartości i zachęcić do poznania ich na nowo. Zapraszam serdecznie!

Słonina to rarytas
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Słonina to rarytas

Polska kuchnia to prawdziwa eksplozja smaków, ale często nie doceniamy tego, co wpisuje się w naszą kulinarną tradycję.

Polenta - cuda z kaszy
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Polenta - cuda z kaszy

Polenta to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań na bazie kaszy, królujący głównie w kuchni włoskiej. Poznaj rodzaje polenty i zobacz, do czego możesz ją podawać!