Poznaj najlepsze smaczki i ciekawostki kulinarne z całego świata. Odkryj kuchnie tradycyjną, molekularną i tą z najdalszych zakątków świata.
 
Zobacz jak wygląda czekoladowy kebab, w ile minut można zjeść 20 pączków oraz poznaj tajemnice niezwykłych i oryginalnych przypraw. Dowiedz się do czego możesz użyć w kuchni papedy, jak wyglądają ziarna sorgo – zboża z Afryki, dlaczego whisky będzie w kosmosie.

Sprawdź kiedy obchodzimy Święto Musztardy, Dzień Buraka i Sernika. Specjalnie dla Was na  bieżąco aktualizujemy Kalendarz Świąt Kulinarnych. Dzięki nam będziecie pamiętać o każdym święcie kulinarnym.

Jedzenie to sztuka. Prezentujemy Wam niezwykłe obrazy z jedzenia. Sprawdźcie jak artystycznie można wykorzystać arbuza, lody, papryczkę chili, mięso.

Nasze Smaczki dodadzą smaczku waszemu kulinarnemu życiu.
Rodzaje kaszy - sprawdź czy je znasz!
Noruas Noruas | Srebrny Ekspert | Przepisów: 549, Artykułów: 40
Smaczki

Rodzaje kaszy - sprawdź czy je znasz!

Kasza ma wiele rodzajów i nie ogranicza się tylko do gryczanej i jęczmiennej. W sklepach można dostać też inne i często mało komu znane rodzaje. Zobacz z czego jeszcze możesz gotować!

Kilka prawd o kaszy owsianej
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Kilka prawd o kaszy owsianej

Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana albo kuskus - możemy wybierać do woli w pysznych i zdrowych kaszach. Niewielu z nas wie, że istnieje jeszcze taki produkt jak kasza owsiana. To dopiero niezbadane pole do eksperymentów!

Kasza kuskus – północnoafrykański smakołyk
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Kasza kuskus – północnoafrykański smakołyk

Kasza kuskus to nieco orientalny smakołyk, w naszym kraju pojawiła się ona za sprawą miłości do ziaren twardej pszenicy (durum). To właśnie z nich pozyskuję się dobrze znaną w krajach arabskich kaszę kuskus. Łatwy sposób przygotowania oraz bogactwo dobroczynnych elementów sprawiły, że kasza kuskus coraz częściej pojawia się na naszych stołach.

Jedzmy kaszę kukurydzianą!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Jedzmy kaszę kukurydzianą!

Nie każdy z nas wie, że kukurydza może być przetwarzana w różny sposób. Najbardziej popularne są jej konserwowe ziarna, które ochoczo ozdabiają nasze sałatki.

Kilka ciekawostek na temat kaszy manny
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Kilka ciekawostek na temat kaszy manny

Która z kasz jest idealna na śniadanie, znakomita na deser lub wyśmienita jako pełnowartościowy posiłek dla osób na diecie? Oczywiście kasza manna pasuje do tego opisu. Jest nie tylko pyszna, świetnie smakuje z dodatkami słodkimi oraz bardziej wytrawnymi, ale syci na cały dzień. Idealnie zatem wpisuje się w menu osób przebywających na diecie.

Kasza gryczana wraca do łask
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Kasza gryczana wraca do łask

Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Jako jedyna nie jest także produktem zbożowym, wytwarza się ją bowiem z nasion gryki, rośliny z rodzin rdestowatych.

Wszystko co powinniśmy wiedzieć na temat kaszy jęczmiennej
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Wszystko co powinniśmy wiedzieć na temat kaszy jęczmiennej

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że w nowoczesnej kuchni polskiej kasza jęczmienna jest nie tylko niedoceniana, ale wręcz źle traktowana. Mało kto wie jak ją przyrządzić by była miękka, smakowita i sypka. A to wielki błąd, ponieważ kasza jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo sycąca.

Zapomniane warzywo wężymord
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Zapomniane warzywo wężymord

To przedziwnie nazwane warzywo, to nic innego jak wszystkim dobrze znana skorzonera, czyli czarne korzonki rodem z południowej lub środkowej Europy. Można je odnaleźć także W Azji, np. na Kaukazie.