Noruas
| Srebrny Ekspert | Przepisów: 549, Artykułów: 40Zielona kawa - poznaj jej właściwości
O zielonej herbacie słyszał już każdy. Ostatnio coraz popularniejsza staje się zielona... Kawa! Czym tak naprawdę jest? Z czym to się je i jak smakuje?
Noruas
| Srebrny Ekspert | Przepisów: 549, Artykułów: 40O zielonej herbacie słyszał już każdy. Ostatnio coraz popularniejsza staje się zielona... Kawa! Czym tak naprawdę jest? Z czym to się je i jak smakuje?
Noruas
| Srebrny Ekspert | Przepisów: 549, Artykułów: 40Kasza ma wiele rodzajów i nie ogranicza się tylko do gryczanej i jęczmiennej. W sklepach można dostać też inne i często mało komu znane rodzaje. Zobacz z czego jeszcze możesz gotować!
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana albo kuskus - możemy wybierać do woli w pysznych i zdrowych kaszach. Niewielu z nas wie, że istnieje jeszcze taki produkt jak kasza owsiana. To dopiero niezbadane pole do eksperymentów!
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Kasza kuskus to nieco orientalny smakołyk, w naszym kraju pojawiła się ona za sprawą miłości do ziaren twardej pszenicy (durum). To właśnie z nich pozyskuję się dobrze znaną w krajach arabskich kaszę kuskus. Łatwy sposób przygotowania oraz bogactwo dobroczynnych elementów sprawiły, że kasza kuskus coraz częściej pojawia się na naszych stołach.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Nie każdy z nas wie, że kukurydza może być przetwarzana w różny sposób. Najbardziej popularne są jej konserwowe ziarna, które ochoczo ozdabiają nasze sałatki.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Która z kasz jest idealna na śniadanie, znakomita na deser lub wyśmienita jako pełnowartościowy posiłek dla osób na diecie? Oczywiście kasza manna pasuje do tego opisu. Jest nie tylko pyszna, świetnie smakuje z dodatkami słodkimi oraz bardziej wytrawnymi, ale syci na cały dzień. Idealnie zatem wpisuje się w menu osób przebywających na diecie.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Jako jedyna nie jest także produktem zbożowym, wytwarza się ją bowiem z nasion gryki, rośliny z rodzin rdestowatych.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że w nowoczesnej kuchni polskiej kasza jęczmienna jest nie tylko niedoceniana, ale wręcz źle traktowana. Mało kto wie jak ją przyrządzić by była miękka, smakowita i sypka. A to wielki błąd, ponieważ kasza jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo sycąca.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449To przedziwnie nazwane warzywo, to nic innego jak wszystkim dobrze znana skorzonera, czyli czarne korzonki rodem z południowej lub środkowej Europy. Można je odnaleźć także W Azji, np. na Kaukazie.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Białe, zasypane śniegiem pola, skrzypiący pod butami mróz i Ty w drewnianej, góralskiej chacie z kubkiem zimowej herbaty w dłoniach. Nie każdy z nas może pozwolić sobie na takie zimowe wojaże, ale niepowtarzalny smak grzańca lub herbaty rozgrzewającej możemy uzyskać w swoim własnym domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka typowo zimowych przypraw by efekt był wspaniały.