Borowik, podgrzybek i maślak - co wyróżnia te grzyby?
Zbieranie grzybów to odprężające zajęcie pozwalające łączyć przyjemne z pożytecznym. Dobrze wiedzieć, dla których grzybów szczególnie warto znaleźć miejsce w swojej kuchni.
Zbieranie grzybów to odprężające zajęcie pozwalające łączyć przyjemne z pożytecznym. Dobrze wiedzieć, dla których grzybów szczególnie warto znaleźć miejsce w swojej kuchni.
O zielonej herbacie słyszał już każdy. Ostatnio coraz popularniejsza staje się zielona... Kawa! Czym tak naprawdę jest? Z czym to się je i jak smakuje?
Kasza ma wiele rodzajów i nie ogranicza się tylko do gryczanej i jęczmiennej. W sklepach można dostać też inne i często mało komu znane rodzaje. Zobacz z czego jeszcze możesz gotować!
Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana albo kuskus - możemy wybierać do woli w pysznych i zdrowych kaszach. Niewielu z nas wie, że istnieje jeszcze taki produkt jak kasza owsiana. To dopiero niezbadane pole do eksperymentów!
Kasza kuskus to nieco orientalny smakołyk, w naszym kraju pojawiła się ona za sprawą miłości do ziaren twardej pszenicy (durum). To właśnie z nich pozyskuję się dobrze znaną w krajach arabskich kaszę kuskus. Łatwy sposób przygotowania oraz bogactwo dobroczynnych elementów sprawiły, że kasza kuskus coraz częściej pojawia się na naszych stołach.
Nie każdy z nas wie, że kukurydza może być przetwarzana w różny sposób. Najbardziej popularne są jej konserwowe ziarna, które ochoczo ozdabiają nasze sałatki.
Która z kasz jest idealna na śniadanie, znakomita na deser lub wyśmienita jako pełnowartościowy posiłek dla osób na diecie? Oczywiście kasza manna pasuje do tego opisu. Jest nie tylko pyszna, świetnie smakuje z dodatkami słodkimi oraz bardziej wytrawnymi, ale syci na cały dzień. Idealnie zatem wpisuje się w menu osób przebywających na diecie.
Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Jako jedyna nie jest także produktem zbożowym, wytwarza się ją bowiem z nasion gryki, rośliny z rodzin rdestowatych.
Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że w nowoczesnej kuchni polskiej kasza jęczmienna jest nie tylko niedoceniana, ale wręcz źle traktowana. Mało kto wie jak ją przyrządzić by była miękka, smakowita i sypka. A to wielki błąd, ponieważ kasza jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo sycąca.
To przedziwnie nazwane warzywo, to nic innego jak wszystkim dobrze znana skorzonera, czyli czarne korzonki rodem z południowej lub środkowej Europy. Można je odnaleźć także W Azji, np. na Kaukazie.