Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Chociaż pod względem atmosfery czy symboli, które zaczynają pojawiać się przed świętami, mogłoby się wydawać, że ustępują one nieco świętom Bożego Narodzenia, to właśnie Wielkanoc jest najstarszym, a zarazem najważniejszym chrześcijańskim świętem, upamiętniającym zmartwychwstanie Chrystusa.

Ten uroczysty czas powinien być poświęcony zadumie, rozmyślaniom i przeżywaniu w szczególny sposób wydarzenia, które Wielkanoc upamiętnia. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej - dużo czasu poświęcamy na samą organizację świąt. Począwszy od listy gości, ustalenia menu, poprzez zakupy niezbędne do przygotowania zaplanowanych potraw.

Niemniej ważnym aspektem związanym ze świętami są różnego rodzaju ozdoby wielkanocne, którymi dekorujemy mieszkanie i stół, aby podkreślić uroczysty charakter tych dni. Choć mogłoby się wydawać, że wraz z postępującą cyfryzacją świata zwyczaj ten zanika, rokrocznie wysyłane kartki wielkanocne są najlepszym przykładem na to, że tradycja jest dla nas wciąż ważna.

Skoro już mowa o tradycji, święta wielkanocne tak jak Boże Narodzenie charakteryzują się potrawami i ciastami o symbolicznym znaczeniu (o którym, niestety, zdarza nam się zapominać). Dobór pokarmów, które szykujemy do koszyczka również nie jest przypadkowy - wszystkie elementy (włącznie z zielonymi gałązkami) ściśle powiązane są z religią.

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Przede wszystkim jajek. To one, jako symbol zwycięstwa życia nad śmiercią pojawiają się w najróżniejszej formie, w największej ilości. Najpopularniejsze jajka wielkanocne, czyli pisanki odgrywają ważną rolę w święconce; zanim zostaną zjedzone, najczęściej stanowią ozdobę wielkanocnego stołu.

Najchętniej przygotowywane są jajka faszerowane, które dają mnóstwo możliwości kulinarnych, choć pasty jajeczne czy klasyczne jaja w majonezie wcale nie tracą na popularności! Pasztety, domowe wędliny, pieczone mięsa, białe barszcze, żurki, dodatki w postaci ćwikły i chrzanu, sałatki - świąteczne przysmaki można by wymieniać bez końca!

Słodkim dopełnieniem Wielkanocy są ciasta: babki wielkanocne, mazurki, paschy ale także serniki, makowce, szarlotki - jednym słowem - „dla każdego coś dobrego”. Wspominając o słodkościach nie można zapomnieć o cukrowym baranku, który zajmuje szczególne miejsce w koszyczku wielkanocnym, symbolizując Jezusa Chrystusa.

Aby zadbać o wszystkie szczegóły związane z organizacją Wielkanocy, zebraliśmy dla Was w tym miejscu porady, które pozwolą Wam sprawnie przebrnąć przez okres przedświątecznych przygotowań. Wśród naszych artykułów znajdziecie wiele pomysłów na dekoracje, sposoby na zdobienie pisanek, ale także porady dzięki którym dowiecie się jak przygotować wypieki wielkanocne w wersji „light” a nawet - w jaki sposób będziecie mogli wykorzystać jedzenie, które pozostanie po świętach!

Oprócz tego podpowiemy, co możecie na święta przygotować dla małych niejadków, w jaki sposób urozmaicić smak żurku za pomocą dodatków, jak przyrządzić smakowite mięsa oraz co podać na wielkanocny obiad czy śniadanie. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań i wątpliwości związanych z Wielkanocą znajdziecie właśnie w tym miejscu. Zapraszamy!
Wielkanocne pisanki
aurelito aurelito | Kucharz | Przepisów: 5, Artykułów: 1
Wielkanoc

Wielkanocne pisanki

Z niczego można stworzyć prawdziwe cuda na Wielkanocny stół. Potrzebne są tylko świecowe kredki i trochę wyobraźni.

Naturalne barwniki do jajek
CarpeCatino CarpeCatino | Starszy Kucharz | Przepisów: 15, Artykułów: 1
Wielkanoc

Naturalne barwniki do jajek

W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć pięknie zdobionych, kolorowych jajek. Łatwo można je zabarwić tym, co zwykle ma się w domu.

Jak "odchudzić" wielkanocne wypieki?
  • 7
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Wielkanoc

Jak "odchudzić" wielkanocne wypieki?

Święta to doskonała okazja, by nabrać dodatkowych kilogramów. Co zatem zrobić, by jeść bez ograniczeń i nie przytyć? Poznajcie moje sprawdzone sposoby.

Tradycyjny pasztet wielkanocny - zrób to sam!
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Wielkanoc

Tradycyjny pasztet wielkanocny - zrób to sam!

Nieodłącznym elementem świąt są potrawy specjalnie przygotowywane na ten czas. Jedną z grup dań charakterystycznych dla Wielkanocy są mięsa, w tym - pasztety. Przeczytajcie, w jaki sposób zabrać się do przyrządzania tego specjału.

Wielkanocne tradycje na wesoło
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Wielkanoc

Wielkanocne tradycje na wesoło

Święta wielkanocne tuż, tuż. Gdzie się nie obejrzymy, tam widać kolorowe jajka, zajączki, baranki. Czy zastanawialiście się kiedyś, co wspólnego ma baranek z zajączkiem?

Jajka na wielkanocnym stole
  • 2
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Wielkanoc

Jajka na wielkanocnym stole

Oprócz symbolu nowego życia, jajka są jednym z najważniejszych pokarmów podczas Wielkanocy. Przyrządzane na wiele sposobów nie tylko doskonale smakują, ale też pięknie wyglądają. Sprawdźcie moje pomysły na podanie jajek!

Dlaczego wielkanocne ciasta są ważne?
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Wielkanoc

Dlaczego wielkanocne ciasta są ważne?

Jak powszechnie wiadomo, cechą świąt wielkanocnych jest ich szeroka symbolika - zwłaszcza, jeżeli chodzi o pokarmy, które idziemy święcić. Co zatem symbolizują ciasta?