

Bulgur, zdrowa kasza w kuchni
Kasz bulgur jest bardzo znana na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i tureckiej. Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu i ryżu. Jest też od nich dużo zdrowsza.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Kasz bulgur jest bardzo znana na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i tureckiej. Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu i ryżu. Jest też od nich dużo zdrowsza.
Komosa ryżowa to inaczej ryż peruwiański. To także pseudozboże, które wytwarza bogate w skrobie nasiona, ale zbożem jako takim nie jest. Nazywany bywa też "świętym zbożem Inków".
Imbir ma właściwości lecznicze za sprawą substancji żywicznych (gingerol, zinferon). Dzięki nim, ma on palący i gorzki smak.
Granat od zawsze był symbolem płodności, a jego sokiem leczono rany. Chińscy lekarze starożytni uznawali go za życiodajny nektar.
Karambola, kształtem przypomina pięcioramienną gwiazdę o wydłużonym kształcie. Ma soczysty miąższ i słodko-kwaśny smak.
Witamina B1, zwana Tiaminą, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który nie potrafi sam syntezować odpowiedniej jej ilości. Alkohol utrudnia wchłanienie tej witaminy.
Za oknem coraz częściej króluje słońce, mamy wtedy ochotę na lekkie i pożywne smakołyki. Nie masz sprawdzonego pomysłu na taki posiłek? Przeczytaj nasz artykuł i zainspiruj się kulinarnie!
Lubicie rzeżuchę? Ja bardzo! Mimo, że większości kojarzy się z Wielkanocą, ja wysiewam ją już od jesieni, właściwie przez całą zimę. Dzięki temu mam świeżą zieleninę do kanapek i pyszny, lekko ostry smak, zawsze pod ręką.
Masz ochotę na wyrazisty dodatek? Przygotuj posiłek z dodatkiem pysznej ćwikły - przeczytaj artykuł i sprawdź nasze pomysły na ten smakołyk!
Warto wiedzieć, że odpowiednie korzystanie z kuchennych sprzętów, pozwoli obniżyć nasze rachunki o kilkanaście złotych miesięcznie, a w skali roku, to naprawdę wielkie oszczędności.