

Czy nabiał jest zdrowy? Czy warto pić mleko?
Od dzieciństwa wszyscy przekonują nas o dobroczynnym wpływie mleka na organizm. Czas powiedzieć: "sprawdzam"!
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Od dzieciństwa wszyscy przekonują nas o dobroczynnym wpływie mleka na organizm. Czas powiedzieć: "sprawdzam"!
Fakty i mity o odchudzaniu. Jak z głową podejść do tematu i nie dać się zwariować, kiedy z każdej strony jesteśmy bombardowani różnymi dietami?
Czy spotkaliście się z taką nazwą? Matcha co to może być? Ja do niedawna też nie wiedziałam, teraz to się zmieniło. Podzielę się z Wami informacjami, które udało mi się uzyskać.
Każdy z nas, choć raz w swoim życiu był na dowolnej diecie. Co zrobić, żeby wytrwać i zdrowo się odżywiać, schudnąć i poprawić sobie zdrowie?
Nie od dziś wiadomo, że najlepszy chleb to po prostu mąka, woda i sól. Często dodaje się do chleba także drożdże, cukier, jajka, mleko i tłuszcz. Poniżej opiszę ich wpływ na wypiek.
Coraz bardziej modne są zioła w kuchni. Wykorzystujemy je zarówno świeże, jak i suszone. Czy zawsze wiemy jak łączyć je z potrawami?
Nie trzeba być na diecie, by doświadczać nagłych ataków głodu. Bez względu na to co wtedy robimy nasz umysł zaczyna krążyć wokół jedzenia i niebezpiecznie zachęca nas do sięgnięcia po słodką przekąskę lub słoną przegryzkę. Jak sobie z tym radzić i co robić by nie być niewolnikiem swoich kulinarnych zachcianek piszemy poniżej.
Dominique Ansela to cukiernik mieszkający i pracujący w Nowym Yorku. W 2013 roku stworzył coś, co zawładnęło całym amerykańskim światem cukierniczym. Wg jego przepisu powstał cronut, po którego ustawiają się kolejki od wczesnych godzin porannych. Jego popularność nie spada, jest słodkim hitem, na którego moda przyszła także do Polski.
Sposobów na wędlinę robioną w domu jest kilka. Jeśli jednak nie mamy na podwórku wędzarni, a mięso pieczone nam się znudziło, dobrym rozwiązaniem będzie szynkowar.
Orientalnie nazwane małe, czerwone kuleczki to popularne w Chinach, Tybecie czy Mongolii jagody goji. Od wielu tysięcy lat są wykorzystywane z ziołolecznictwie i nie tylko. Tradycyjna Medycyna Chińska również korzysta z ich dobrodziejstw.